Στον ρυθμό της Μελόνι κινείται η Ευρωβουλή

Στον ρυθμό της Μελόνι κινείται η Ευρωβουλή

Μετά την αριθμητική ενίσχυση, η ευρωομάδα της, ECR, γίνεται η τρίτη πολιτική δύναμη και αλλάζει τους συσχετισμούς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Τριγμούς» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο προκαλεί η αύξηση εδρών για την υπερδεξιά ευρωομάδα των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR) –της οποίας ηγείται το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι– που πλέον κατατάσσεται σε τρίτη πολιτική δύναμη, αφήνοντας πίσω τους Φιλελεύθερους (Renew) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς εάν οι Renew δεν κατορθώσουν να αυξήσουν τις έδρες τους, τότε η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα έχει λόγο και στο «μοίρασμα» των ανώτατων ευρωπαϊκών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής (27-28 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες. Το σενάριο δεν φαντάζει απίθανο μετά την αποτυχία του Renew να κλείσει συμφωνία με ευρωβουλευτές από το ολλανδικό Volt, κατορθώνοντας να προσθέσει μόλις έναν ευρωβουλευτή από το γαλλόφωνο βελγικό κόμμα Les Engagés. Οι Φιλελεύθεροι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 4 Ιουλίου για να πείσουν ανεξάρτητους ευρωβουλευτές να γίνουν μέλη τους, ώστε να ξεπεράσουν τις 83 έδρες που μετράει το ECR με προσθήκη έξι νέων ευρωβουλευτών.

Διαφορετικά, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα προέρχονται από το φιλοευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ ίσως περιπλακεί και η επιλογή των προσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας και κατ’ επέκταση η νέα πενταετής πολιτική και νομοθετική ατζέντα της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, άλλωστε, η Τζόρτζια Μελόνι είχε υποσχεθεί αλλαγή των συμμαχιών με αποκλεισμό της Αριστεράς. Σε αυτό επιμένει μετά και την ενίσχυση της ευρωομάδας της όταν δηλώνει ότι τώρα «εργάζεται για την οργάνωση εναλλακτικού μετώπου» και ότι διαπραγματεύεται με πολλαπλές φράξιες στο Ευρωκοινοβούλιο. «Νομίζω θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις στις πλειοψηφίες», ανέφερε την Τετάρτη και το μήνυμά της αφορούσε αρκετούς ομολόγους της που τη «σνόμπαραν» στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Πριν από το δείπνο των «27» την περασμένη Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκαν ως διαπραγματευτές των σοσιαλδημοκρατών ξεχωριστά με τον Μακρόν και με τους διαπραγματευτές του ΕΛΚ, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Πολωνίας, προκειμένου να συζητήσουν υποψηφίους για τις τρεις ανώτατες ευρωπαϊκές θέσεις: την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, τον Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Κάγια Κάλας για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ίσως έχει λόγο και στο «μοίρασμα» των ανώτατων ευρωπαϊκών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Αρκετά ενοχλημένη η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έβρισκε τον λόγο που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρουν στην «Κ» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Δύο μέρες μετά, όταν ενίσχυσε την ευρωομάδα της, η Μελόνι τόνισε ότι επρόκειτο για «σουρεαλιστική προσέγγιση» των τριών πολιτικών ομάδων –που δεν φαίνεται να έλαβαν το «μήνυμα αλλαγής» από τις ευρωεκλογές–, ενώ ξεκαθάρισε ότι αναζητάει πλέον «ρόλο στον υψηλότατο βαθμό» για την Ιταλία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της «απομόνωσης» της Μελόνι την περασμένη Δευτέρα, Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε πως ίσως συνέβη λόγω της «χορογραφίας» της συνάντησης, αλλά παραδέχθηκε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός «είναι ξεκάθαρα σημαντική» και αποτελεί μέρος του διαλόγου για τα ηγετικά πρόσωπα της Ε.Ε. Αλλοι διπλωμάτες θεωρούν βέβαιο ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιδείξει τελικά «εποικοδομητική» στάση, ιδιαίτερα εάν εξασφαλίσει δυνατό «χαρτοφυλάκιο» για τη χώρα της στη νέα Κομισιόν.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, προς το παρόν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, που ενισχύθηκε κατά 14 έδρες, επιμένει σε συμμαχία πλειοψηφίας με σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους. Αν και για τους τελευταίους θεωρούν πως πρέπει να ανησυχούν. «Εμείς δεν ανησυχούμε, το Renew είναι που πρέπει να ανησυχεί… καθώς όταν ξεκινήσει το μοίρασμα των επιτροπών (σ.σ. στο Κοινοβούλιο) το ECR θα έχει τη δυνατότητα να προηγηθεί στην επιλογή. Εμείς είμαστε η μεγαλύτερη ευρωομάδα και επομένως δεν αλλάζει τίποτα για εμάς», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT