Τι συμφώνησε ο Πούτιν στο Ανόι

Το Βιετνάμ επιλέγει συστηματικά την αποχή από ψηφοφορίες της Γ.Σ. του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΪ. Στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ προσγειώθηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για επίσημη επίσκεψη με στόχο τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων. Τον Πούτιν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ανόι η ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον Βιετναμέζο πρόεδρο Το Λαμ να επισημαίνει ότι οι δύο χώρες επιθυμούν «να προωθήσουν τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και τη διαχείριση καινοτόμων προκλήσεων, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με στόχο την ειρήνη».

Η επίσκεψη Πούτιν έχει προκαλέσει επικρίσεις από τις ΗΠΑ, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Βιετνάμ, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για «κίνδυνο υποβάθμισης των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία».

Λαμ και Πούτιν υπέγραψαν 11 μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, η εκπαίδευση και η υγειονομική πρόληψη. Ο Πούτιν είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εποικοδομητικές και πως οι δύο πλευρές μοιράζονται «ταυτόσημες ή πολύ συναφείς» θέσεις για τα ζητήματα της διεθνούς σκηνής.

Το Βιετνάμ επιλέγει συστηματικά την αποχή από ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η βιετναμέζικη ηγεσία ευνοεί τη λεγόμενη «διπλωματία του μπαμπού», που ταλαντεύεται στον αέρα χωρίς να σπάει ή να γέρνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον σινο-αμερικανικό ανταγωνισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και η επίσκεψη Πούτιν στο Ανόι δεν πρόκειται να ωφελήσει άμεσα το Βιετνάμ, προσφέρει την ευκαιρία στην ηγεσία της χώρας να επιβεβαιώσει την ιστορική συμμαχία της με τη Μόσχα. Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την κυβέρνηση του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι, ενώ η Μόσχα στήριξε στρατιωτικά το Βιετνάμ απέναντι στους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν έγινε δεκτός στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας από ενθουσιώδη πλήθη, με τη φωτογραφία του να έχει αναρτηθεί σε όλη την Πιονγιάνγκ. Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν «συνολική στρατηγική συμμαχία», την οποία ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε ως «ένωση εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους».

Το σύμφωνο περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο άρθρο 4, παρόμοιο με το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο σύμφωνα με τον Πούτιν «προβλέπει την αμοιβαία παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εκ των συμβαλλομένων». «Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: πρόκειται για σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, περιλαμβάνει και τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής; Η στρατιωτικο-τεχνική υποστήριξη που αναφέρει το σύμφωνο περιλαμβάνει κοινά γυμνάσια και δημιουργία κοινών συνοριακών δυνάμεων; Υπό μία έννοια, το σύμφωνο χτίζει πάνω σε προηγούμενες πρωτοβουλίες, αν και το άρθρο 4 είναι ανησυχητικό», λέει ο Τζο Μπι Γιουν του κορεατικού ινστιτούτου IDA.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε αναμενόμενη, αλλά παρ’ όλα αυτά ανησυχητική τη συμφωνία Πούτιν – Κιμ, ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα μεταβεί στο Ανόι σήμερα και αύριο για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT