Γαλλία – Εκλογές: Ακροδεξιός υποψήφιος δέχθηκε επίθεση σε περιοδεία

Γαλλία – Εκλογές: Ακροδεξιός υποψήφιος δέχθηκε επίθεση σε περιοδεία

Ο Ερβ Μπρέιγ, υποψήφιος του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, δέχθηκε επίθεση στη βιομηχανική πόλη Σεν Ετιέν, κοντά στη Λυών στην κεντρική Γαλλία, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράστες ντυμένοι με μαύρα ρούχα ξυλοκόπησαν ακροδεξιό υποψήφιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών έχουν αυξηθεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, αλλά και αλλού στην Ευρώπη, καθώς το πολιτικό κλίμα βαραίνει.

Ο Ερβ Μπρέιγ, υποψήφιος του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, δέχθηκε επίθεση στη βιομηχανική πόλη Σεν Ετιέν, κοντά στη Λυών στην κεντρική Γαλλία, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία.

Οι δράστες της επίθεσης φορούσαν μαύρα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση, αλλά αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα, σύμφωνα με τις αναφορές.

Λεπέν: «Η Ακροαριστερά είναι έτοιμη να σπείρει το χάος»

Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων –στην πλειονότητά τους δημάρχων και τοπικών συμβούλων– αυξάνονται σταθερά στη Γαλλία.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 είχαν καταγραφεί 2.387 σωματικές και λεκτικές επιθέσεις έναντι 2.265 για ολόκληρο το 2022, χρονιά κατά την οποία τα περιστατικά βίας είχαν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Λεπέν κατηγόρησε «ακροαριστερούς εξτρεμιστές» για την επίθεση.

Δεν μπορεί να επιτρέπονται τέτοιες πράξεις ακραίας βίας από μία Ακροαριστερά που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σπείρει το χάος σε μία δημοκρατία στη διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας», ανέφερε η Λεπέν στο X.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Η πολιτική ατμόσφαιρα στη Γαλλία και τη Γερμανία έχει βαρύνει εν μέσω ανταλλαγής «πυρών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της διχαστικής ρητορικής που αναπτύσσεται μέσω αυτών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση στις ευρωεκλογές.

Η Εθνική Συσπείρωση προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT