Μπάιντεν και Τραμπ προετοιμάζονται για ντιμπέιτ – «τεστ» διαύγειας

Μπάιντεν και Τραμπ προετοιμάζονται για ντιμπέιτ – «τεστ» διαύγειας

Με αυστηρούς περιορισμούς στον χρόνο ομιλίας, απαγόρευση των σημειώσεων και χωρίς κοινό να τους ενθαρρύνει, κατά τη διάρκεια του 90λεπτου ντιμπέιτ θα κληθούν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις με πειστικό τρόπο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ με ομάδα συνεργατών του όπου φέρεται να προετοιμάζεται για το ντιμπέιτ με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης προετοιμάζεται στα «διαλείμματα» της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η πολιτική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ατλάντα θα αποτελέσει το πρωιμότερο προεδρικό ντιμπέιτ στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και κρίσιμο γεγονός για τους δύο υποψηφίους.

Σκληρή μάχη

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, 78 ετών, δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, καθώς σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο πέντε μήνες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το ντιμπέιτ θα αποτελέσει την πιο σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο υποψηφίων, των γηραιότερων έχουν ποτέ διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία, καθώς οι ψηφοφόροι εκφράζουν επιφυλακτικότητα τόσο για την ηλικία όσο και για την πνευματική τους διαύγεια.

«Είναι απίστευτη δοκιμασία για τις γνωστικές τους ικανότητες», δήλωσε ο Πάτρικ Στιούαρτ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αρκανσας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να δούμε αν έχουν μειωθεί οι ικανότητες αυτές και πόσο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με αυστηρούς περιορισμούς στον χρόνο ομιλίας, απαγόρευση των σημειώσεων και χωρίς κοινό να τους ενθαρρύνει, κατά τη διάρκεια του 90λεπτου ντιμπέιτ του CNN θα κληθούν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις με πειστικό τρόπο, ενώ η διαδικασία θα τους θέσει εκτός της ζώνης ασφαλείας τους, όπως σημείωσε ο Στιούαρτ.

«Μανιφέστο» Μπάιντεν κατά του εξτρεμισμού

Ο Ρον Κλέιν, πρώην προσωπάρχης του Μπάιντεν και βετεράνος στην προετοιμασία ντιμπέιτ, ηγείται των συνεδριών στο Καμπ Ντέιβιντ, το ορεινό καταφύγιο στο δυτικό Μέριλαντ, όπου ο πρόεδρος προετοίμασε και την πύρινη ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους τον Μάρτιο.

Η ομάδα του Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της επιχειρηματολογίας ότι ο Τραμπ ακολουθεί εξτρεμιστικές πολιτικές για τις αμβλώσεις και άλλα θέματα, αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και είναι υπόχρεος στους πλούσιους δωρητές που του δίνουν επιταγές, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της εκστρατείας.

Ο Μπάιντεν θα επιτεθεί λεκτικά στον Τραμπ για πράξεις του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να προβάλει τον εαυτό του ως σοφό και σταθερό ηγέτη σε αντίθεση με τον διχαστικό και το χαοτικό Τραμπ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Αυτό που θέλει είναι να τονίσει αυτή την αντίθεση, καθώς και να αναγκάσει τον πρόεδρο Τραμπ να λογοδοτήσει για τις ακραίες απόψεις του», όπως τόνισε άλλος στρατηγικός σύμβουλος της εκστρατείας του τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Οι «άσσοι» του Τραμπ

Το στρατόπεδο του Τραμπ από την πλευρά του επιδιώκει να αναγκάσει τον Μπάιντεν να «λογοδοτήσει» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του όσον αφορά τη μετανάστευση και τον πληθωρισμό, καθώς και για το πώς αντιμετωπίζει «έναν κόσμο που φλέγεται», τόνισε ο ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας Μπράιαν Χιουζ αναφερόμενος στη σύγκρουση ΙσραήλΧαμάς και στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο Τραμπ πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες σειρά από συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές και συμβούλους στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα και αλλού για να συζητήσει σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα που θα επιδιώξει να προβάλει στο ντιμπέιτ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στις συζητήσεις με τον Τραμπ είναι οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και ο Στίβεν Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, γνωστός για τη σκληρή του στάση στο μεταναστευτικό.

Οι βοηθοί του Τραμπ ισχυρίζονται ότι ακολουθεί πιο χαλαρή προσέγγιση στην προετοιμασία του ντιμπέιτ σε σχέση με το 2020.

Ενας από τους κανόνες που θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τον Τραμπ θα ήταν το να μείνουν τα μικρόφωνα σιωπηλά και να ανοίξουν μόνο τη στιγμή που θα μιλάει κάθε υποψήφιος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT