Κρεμλίνο προς ΗΠΑ: Δεν νοείται διάλογος για την ασφάλεια χωρίς την Ουκρανία στην ατζέντα

Κρεμλίνο προς ΗΠΑ: Δεν νοείται διάλογος για την ασφάλεια χωρίς την Ουκρανία στην ατζέντα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι εξοπλίζοντας την Ουκρανία εμπλέκονται στον πόλεμο με σκοπό τη συντριπτική «στρατηγική ήττα» της Μόσχας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για συνομιλίες για θέματα ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να είναι «ολοκληρωμένες» και να περιλαμβάνουν το ουκρανικό ζήτημα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

«Είναι αδύνατο να απομονώσουμε επιμέρους ζητήματα από το γενικό πλαίσιο των συσσωρευμένων προβλημάτων και δεν θα το κάνουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον για τους πυρηνικούς κινδύνους.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά σε ευρύ και ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ σε αυτή», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι εξοπλίζοντας την Ουκρανία εμπλέκονται στον πόλεμο με σκοπό τη συντριπτική «στρατηγική ήττα» της Μόσχας. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις αφορούν την Ουκρανία.

Συσσώρευση προβλημάτων

Η ρωσική στάση, όπως την περιέγραψε ο Πεσκόφ, δεν είναι κάτι νέο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ωστόσο ότι ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μεγαλώνει.

«Συνολικά, αυτός ο διάλογος είναι απαραίτητος», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Είναι απαραίτητος επειδή συσσωρεύονται τα προβλήματα και πολλά σχετίζονται με την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας», όπως είπε.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, εκτιμά ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για το ότι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο έτος, αυξάνονται τα προβλήματα ασφαλείας.

Αυτή την εβδομάδα ο Πούτιν επισκέφθηκε την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα, υπέγραψε συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν και τόνισε ότι ενδέχεται να στείλει στη χώρα ρωσικά όπλα σε απάντηση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δόγματος της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών, που περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να λήξει το 2026.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT