Κρεμλίνο: «Πολλοί Μολδαβοί επιθυμούν δεσμούς με τη Μόσχα»

Κρεμλίνο: «Πολλοί Μολδαβοί επιθυμούν δεσμούς με τη Μόσχα»

Η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου –η οποία επιδιώκει να «απομακρύνει» τη χώρα της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας– υπέγραψε ένα διάταγμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελούσε ζήτημα κυριαρχίας για την πρώην σοβιετική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Μολδαβοί επιθυμούν δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη σε δηλώσεις, αφότου η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου –η οποία επιδιώκει να «απομακρύνει» τη χώρα της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας– υπέγραψε ένα διάταγμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., οι οποίες επίσημα θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουνίου.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Συνήθως οι διαπραγματεύσεις αυτές διαρκούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

«Αυτή δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, είναι θέμα κυριαρχίας για κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο είπε ότι η Μολδαβία έχει τις ευκαιρίες να αναπτυχθεί προς άλλες κατευθύνσεις την ίδια στιγμή και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι λαθεμένα αποκλείει παρόμοιες προοπτικές.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, και ότι τα μελλοντικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να συνδέονται μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά με παρόμοιου είδους υποσχόμενες αγορές όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως επίσης και με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», είπε ο Πεσκόφ.

Η Μολδαβία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού ομιλεί τη ρουμανική γλώσσα και μια σημαντική μειονότητα ομιλεί τη ρωσική γλώσσα, ενώ η πολιτική της ταλαντεύεται μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορωσικών κομμάτων εδώ και δεκαετίες.

Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία σε έναν σύντομο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT