Φάρατζ: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προκάλεσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Φάρατζ: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προκάλεσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Reform UΚ δήλωσε επίσης ότι το Brexit θα είχε ωφελήσει οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο εάν ο ίδιος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι αυτές που «προκάλεσαν» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας της επέκτασής τους προς ανατολάς. Ο ακροδεξιός επικεφαλής του κόμματος Reform UK προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις καθώς η Βρετανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές. 

Μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC, ο Φάρατζ δήλωσε επίσης ότι το Brexit θα είχε ωφελήσει οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο εάν ο ίδιος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Ερωτηθείς για τις πεποιθήσεις του σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τον δηλωμένο θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Φάρατζ είπε ότι δεν συμπαθεί προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά «τον θαυμάζει ως πολιτικό».

Σχετικά με το γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Φάρατζ είπε: «Σηκώθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και είπα: “Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία”. Γιατί το είπα αυτό; Ηταν προφανές για μένα ότι η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα ανατολικά έδινε σε αυτόν τον άνθρωπο [τον Πούτιν] έναν λόγο να πει “Ερχονται για εμάς” και να πάει σε πόλεμο».

«Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο. Φυσικά φταίει και αυτός [ο Πούτιν] καθώς χρησιμοποίησε αυτά που κάναμε ως δικαιολογία», πρόσθεσε. 

Ο Φάρατζ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τα κόμματα των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ότι έχει καταστεί απολογητής του Ρώσου προέδρου. Νωρίτερα φέτος ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι είναι «σαφώς γελοίο» να κατηγορείται η Δύση για τον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη. «Η Ρωσία διεξήγαγε μια παράνομη, απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία. Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή», σημείωσε ο Σούνακ.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT