Η Βαρκελώνη απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Βαρκελώνη απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Βαρκελώνη θα σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες, όπως και να ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια ενοικίασης ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Τζομ Κολμπόνι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Βαρκελώνης σχεδιάζουν την καθολική απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη για να αντιμετωπίσουν το κύμα διαμαρτυριών και καταγγελιών που κατηγορούν τον τουρισμό για τη στεγαστική κρίση και την εκτίναξη των ενοικίων στα ύψη. 

Η Βαρκελώνη θα σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες, όπως και να ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια ενοικίασης ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Τζομ Κολμπόνι, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Σήμερα περίπου 10.000 σπίτια είναι καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουριστική χρήση. 

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης προσφοράς, ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη λόγω οικονομικής αδυναμίας να εξασφαλίσει στέγη», δήλωσε ο Κολμπόνι.

«Το μέτρο αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτά τα προβλήματα χρειάζεται χρόνος. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε ένα σημείο καμπής», συνέχισε. 

Ενώ πολλές πόλεις στον πλανήτη αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, η κίνηση της Βαρκελώνης μπορεί να σηματοδοτήσει την πιο επιθετική στάση στον κόσμο απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που συχνά καταχωρούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, σχολιάζει το Bloomberg.

Πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να καταχωρίσει ένας ιδιοκτήτης σε πλατφόρμες ενοικίασης. Το Ντάλας έχει απαγορεύσει τα διαμερίσματα βραχείας διαμονής σε ορισμένες γειτονιές, ενώ πολλές άλλες πόλεις –μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι– έχουν θέσει όρια στον μέγιστο αριθμό διανυκτερεύσεων που μπορεί να ενοικιάζεται ένα διαμέρισμα μέσα στη χρονιά. 

Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 και πλέον είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της χώρας για καταχωρήσεις ακινήτων.

Το 2023, η πόλη δέχθηκε 16 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT