Ο Μακρόν αποκλείει κάθε σενάριο παραίτησής του

Ο Μακρόν αποκλείει κάθε σενάριο παραίτησής του

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε σήμερα παραμείνει εν δράσει μέχρι τον Μάιο του 2027, όποτε και λήγει η θητεία του, ακόμη κι αν το πολιτικό του στρατόπεδο βρεθεί σε ευάλωτη θέση απέναντι στην ακροδεξιά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα παραμείνει εν δράσει μέχρι τον Μάιο του 2027, όποτε και λήγει η θητεία του, ακόμη κι αν το πολιτικό του στρατόπεδο βρεθεί σε ευάλωτη θέση απέναντι στην ακροδεξιά, μια εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με τον Γάλλο πρόεδρο να παραδέχεται ότι «ο τρόπος διακυβέρνησης χρειάζεται βαθιές αλλαγές» μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Η επερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αντικατοπτρίζει αναγκαία την ψήφο σας, θα συγκεντρώσει, ελπίζω, Ρεπουμπλικάνους από διαφορετικά φάσματα που θα γνωρίζουν με το θάρρος τους να αντιτάσσονται στα άκρα», τόνισε ο Μακρόν με ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους πολίτες, επιστολή που διανεμήθηκε στον Τύπο.

Την Παρασκευιή, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καλώντας τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά των άκρων και να μην φοβούνται, εννέα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις οποίες το φαβορί είναι η άκρα δεξιά.

«Στις 9 Ιουνίου, πήρα μια πολύ σοβαρή, πολύ βαριά απόφαση και μπορώ να σας πω ότι μου στοίχισε πολύ. Οχι, όχι, όχι δεν πρέπει να φοβόμαστε», δήλωσε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί σε εξωτερικό χώρο του Μεγάρου Ελιζέ για να ακούσει πολλούς καλλιτέχνες με αφορμή την ετήσια Γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.

Ο Εθνικός Συναγερμός, σε συμμαχία με ένα μέρος των Ρεπουμπλικανών με τον Ερίκ Σιοτί, πιστώνεται 250 ως 300 βουλευτές στη μελλοντική Εθνοσυνέλευση και θα διαθέτει, αν εξασφαλίσει τα μέγιστα ποσοστά, απόλυτη πλειοψηφία η οποία ορίζεται στις 289 έδρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για το ειδησεογραφικό έντυπο Nouvel Obs που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Ωρα να δείξουμε υπευθυνότητα»

Υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα της άκρας δεξιάς – 40% στις Ευρωεκλογές αν υπολογιστούν μαζί τα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Εθνικός Συναγερμός και το ακροδεξιό κόμμα Ανακατάληψη – στο οποίο οφείλεται η απόφασή του, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε επίσης με το δάχτυλο την ριζοσπαστική αριστερά στους κόλπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Υπάρχουν άκρα στα οποία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν», σημείωσε δεχόμενος χειροκροτήματα. «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα», κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT