Μπαράζ φονικών επιθέσεων στον Καύκασο – Συναγερμός και έρευνες για τρομοκρατία

Μπαράζ φονικών επιθέσεων στον Καύκασο – Συναγερμός και έρευνες για τρομοκρατία

Νεκροί έπεσαν έξι αστυνομικοί, ένας φρουρός και ένας ιερέας από το μπαράζ επιθέσεων στο Νταγκεστάν. Λίγο αργότερα τραυματίστηκαν θανάσιμα τέσσερις εκ των δραστών. Οι στόχοι και οι έρευνες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνοπλοι εξαπέλυσαν σήμερα μπαράζ επιθέσεων σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες, σε μία συναγωγή και ένα σημείο αστυνομικού ελέγχου, στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον ρωσικό Καύκασο, σκοτώνοντας έναν ιερέα, έναν φρουρό και έξι αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσαν η Ρωσική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή και η αστυνομία.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, και την παράκτια πόλη Ντέρμπεντ. Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Νταγκεστάν είναι μια περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η περιοχή γειτνιάζει με την Τσετσενία, και βρίσκεται επίσης κοντά στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τόσο η συναγωγή όσο και η εκκλησία που έγιναν στόχοι στο Ντερμπέντ, βρίσκονται σε περιοχή που φιλοξενεί μία εβραϊκή κοινότητα. Η επίθεση στο αστυνομικό φυλάκιο έγινε στη Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, σε απόσταση περίπου 125 χιλιομέτρων.

Τέσσερις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών, στο Ντερμπέντ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι οι δράστες ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης» σύμφωνα με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Οι δράστες της επίθεσης στο Ντερμπέντ είχαν νωρίτερα θεαθεί να διαφεύγουν με αυτοκίνητο.

Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Γκαγιάνα Γκαρίγεβα. 

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν ενημέρωσε, με μήνυμά του στο Telegram, ότι η συναγωγή στο Ντέρμπεντ πυρπολήθηκε και κάηκε. 

Ο ηγέτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, έγραψε στο Telegram: «απόψε στο Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκαλά, άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία».

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera, CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT