WSJ: Ρωσοι σαμποτέρ προκάλεσαν φωτιά σε γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων

WSJ: Ρωσοι σαμποτέρ προκάλεσαν φωτιά σε γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο μήνα σε εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας Diehl Metal Applications ήταν αποτέλεσμα ρωσικού σαμποτάζ, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο το οποίο επικαλείται δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο μήνα σε εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας Diehl Metal Applications κοντά στο Βερολίνο είναι αποτέλεσμα Ρώσων σαμποτέρ που προσπαθούν να διακόψουν τις αποστολές κρίσιμων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας. 

Η εταιρεία, που κατασκευάζει συστήματα αεράμυνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι μια έκθεση των ασφαλιστών της ανέφερε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε την πυρκαγιά. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι το τεχνικό πρόβλημα θα μπορούσε «θεωρητικά» να έχει προκληθεί από σαμποτάζ. Από την πλευρά της, η γερμανική αστυνομία έχει δηλώσει ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανή αιτία, συμπεριλαμβανομένου του σαμποτάζ.

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Diehl ξεκίνησε πιθανότατα σε έναν χώρο στον οποίο είχαν πρόσβαση μόνο λίγοι άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την έρευνα, και όλες οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης καταστράφηκαν στην πυρκαγιά.

Ωστόσο, υποκλοπές επικοινωνιών που φέρονται να παρείχαν στοιχεία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην υπόθεση δεν έγιναν δεκτές στα γερμανικά δικαστήρια, εμποδίζοντας τις αρχές να αποδώσουν την επίθεση και να ασκήσουν ποινικές διώξεις, δήλωσαν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι. Οι υποκλοπές, οι οποίες διαβιβάστηκαν στη γερμανική κυβέρνηση από μια υπηρεσία πληροφοριών ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα για κατασκοπευτικές δραστηριότητες και το ενδεχόμενο να υπάρξουν δολιοφθορές από ξένους παράγοντες, όπως η Ρωσία. Η φερόμενη ως εμπρηστική επίθεση στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να είναι η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων περιστατικών, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους ασφαλείας που δεν κατονομάζονται.

«Η Ρωσία δοκιμάζει τα όρια του Αρθρου 5 για να προκαλέσει αβεβαιότητα», δήλωσε στο Politico ο Ρόντεριχ Κισεβέτερ, πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία. «Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η Ρωσία διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT