Στον «πάγο» τα φαραωνικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας;

Στον «πάγο» τα φαραωνικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας;

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεάσει τα κρατικά έσοδα, αναγκάζοντας το Ριάντ να επανεκτιμήσει αυτά τα έργα και να διερευνήσει νέες στρατηγικές χρηματοδότησης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορούν να συνεχίσουν να το λένε τα δικά τους, και εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να τους αποδεικνύουμε ότι κάνουν λάθος». Αυτό είχε πει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 2023, ενώ μιλούσε για τον σκεπτικισμό που υπάρχει σχετικά με τα εμβληματικά κατασκευαστικά έργα που σχεδιάζει η χώρα. 

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει ρίξει την ταχύτητα κατασκευής του τεράστιο έργου της πόλης Neom, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το πρόγραμμα Vision 2030. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα οικονομικής διαφοροποίησης, του οποίου ηγείται ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Εκτός από τη Neom, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης 13 άλλα μεγάλα «φαραωνικά» κατασκευαστικά προγράμματα, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ακόμη πόλη ψυχαγωγίας στα περίχωρα του Ριάντ, πολλαπλά πολυτελή νησιωτικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα άλλων τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών.

Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεάσει τα κρατικά έσοδα, αναγκάζοντας το Ριάντ να επανεκτιμήσει αυτά τα έργα και να διερευνήσει νέες στρατηγικές χρηματοδότησης. Ενας σύμβουλος, ο οποίος συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαίωσε στο BBC ότι τα σχέδια για τα έργα επανεξετάζονται και σύντομα αναμένεται να ληφθεί απόφαση.

«Η απόφαση θα βασιστεί σε πολλαπλούς παράγοντες. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Ορισμένα έργα θα προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, αλλά ορισμένα μπορεί να καθυστερήσουν ή να περιοριστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT