Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου πέφτουν σε χωριό της νοτιοδυτικής Κίνας (βίντεο)

Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου πέφτουν σε χωριό της νοτιοδυτικής Κίνας (βίντεο)

Είχε προηγηθεί επιτυχημένη, κατά τις Αρχές, εκτόξευση πυραύλου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντρίμμια από έναν κινεζικό πύραυλο φάνηκαν να πέφτουν στο έδαφος πλάι σε χωριό στη νοτιοδυτική Κίνα το Σάββατο, αφήνοντας στον ουρανό μια ουρά φωτεινού κίτρινου καπνού και τρέποντας τους χωρικούς σε φυγή, σύμφωνα με βίντεο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δραματικές εικόνες βίντεο εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο λίγο μετά την εκτίναξη ενός πυραύλου μεταφοράς δορυφόρων τύπου Long March 2C στις 3 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο (10 π.μ. ώρα Ελλάδος) από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν.

Ο πύραυλος έστειλε σε τροχιά το έναν ισχυρό δορυφόρο που αναπτύχθηκε από την Κίνα και τη Γαλλία για να μελετήσει την πιο μακρινή έκρηξη αστεριών, γνωστή ως εκρήξεις ακτίνων γάμμα.

Η εκτόξευση του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε ως «πλήρης επιτυχία» από τον Κινεζικό Οργανισμό China Αεροναυτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, την κρατική εταιρεία που ανέπτυξε τον πύραυλο Long March 2C.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Kuaishou, έναν κινεζικό ιστότοπο για σύντομα βίντεο, φαινόταν να δείχνει ένα μακρύ, κυλινδρικού σχήματος κομμάτι συντριμμιών να πέφτει πάνω από ένα χωριό και να συντρίβεται δίπλα σε ένα λόφο, με κίτρινο καπνό να σηκώνεται από τη μία άκρη.

Το CNN εντόπισε τον χώρο του βίντεο ως το χωριό Σιάντσιαο στην επαρχία Γκουιτζόου, που γειτνιάζει με την περιοχή εκτόξευσης της επαρχίας Σιτσουάν, στα νοτιοανατολικά. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Kuaishou από μια ηλεκτρονική διεύθυνση στο Γκουιτζόου.

Αλλα βίντεο που κυκλοφορούν στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αναλύθηκαν από το CNN έδειξαν την πτώση των συντριμμιών από πολλές γωνίες. Σε ένα από αυτά, χωρικοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, φαίνονται να τρέχουν ενώ κοιτούσαν πίσω τους τον κιτρινοπορτοκαλί καπνό στον ουρανό, με κάποιους να καλύπτουν τα αυτιά τους.

Κάποια από τα βίντεο είχαν αφαιρεθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Μάρτυρες είπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη αφού τα συντρίμμια έπεσαν στο έδαφος. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι είδε τον πύραυλο να πέφτει με τα «ίδια μου τα μάτια».

«Υπήρχε μια έντονη μυρωδιά και ο ήχος μιας έκρηξης», πρόσθεσε.

Σε μια διαγραμμένη κυβερνητική ανακοίνωση που αναδημοσιεύτηκε από έναν κάτοικο της περιοχής λίγο μετά την εκτόξευση, οι Αρχές ανέφεραν ότι η πόλη Σινμπά, κοντά στο χωριό Σιάντσιαο, επρόκειτο να πραγματοποιήσει «αποστολή ανάκτησης συντριμμιών πυραύλων» από τις 2:45 μ.μ. έως τις 3:15 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο.

Ειδοποίηση στους κατοίκους

Ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλα κτίρια μία ώρα πριν από την εκτόξευση και να σκορπίσουν σε πιο ανοιχτούς χώρους για να παρατηρήσουν τον ουρανό. Προειδοποιήθηκαν να κρατηθούν μακριά από τα συντρίμμια, για να αποφευχθεί η ζημιά από «τοξικό αέριο και έκρηξη», σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Οι κάτοικοι «απαγορεύεται αυστηρά» να τραβούν φωτογραφίες από τα συντρίμμια ή να «διαδίδουν σχετικά βίντεο στο Διαδίκτυο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς από τις τοπικές αρχές.

Ο Μάρκους Σίλερ, ειδικός πυραύλων και συνεργάτης ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, είπε ότι τα συντρίμμια φαίνεται να είναι ο ενισχυτής πρώτου σταδίου του πυραύλου Long March 2C, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα υγρό προωθητικό που αποτελείται από τετροξείδιο του αζώτου και ασύμμετρη διμεθυλυδραζίνη (UDMH).

«Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί πάντα αυτά τα πορτοκαλί μονοπάτια καπνού. Είναι εξαιρετικά τοξικό και καρκινογόνο», είπε ο κ. Σίλερ. «Κάθε ον που εισπνέει αυτές τα πράγματα θα δυσκολευτεί πολύ στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στην Κίνα λόγω της τοποθεσίας του τόπου εκτόξευσης, είπε.

Πηγή: CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT