Το άγχος της ηλικίας στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ

Το άγχος της ηλικίας στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ

Για τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, τους δύο γηραιότερους υποψηφίους που διεκδίκησαν ποτέ την προεδρία των ΗΠΑ, η ηλικία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό προεκλογικό ζήτημα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη, ο σημερινός πρόεδρος των Δημοκρατικών, 81 ετών, και ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, 78 ετών, θα αναμετρηθούν στην Ατλάντα της Τζόρτζια για το πρώτο από τα δύο ντιμπέιτ πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Για 90 λεπτά, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο τέως πρόεδρος Τραμπ –οι οποίοι παραμένουν σχεδόν ισόπαλοι στις εθνικές δημοσκοπήσεις– θα αντιπαρατεθούν για μια σειρά από ζητήματα, από την οικονομία και τους πολέμους έως τη μετανάστευση και το μέλλον της δημοκρατίας.

Θα γίνουν δύο διαφημιστικά διαλείμματα, αλλά δεν θα υπάρχει κοινό στο στούντιο, σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα.

Το ντιμπέιτ, το οποίο φιλοξενεί το CNN, διεξάγεται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επιλέγουν τον υποψήφιο που θα υποστηρίξουν ενόψει της κρίσιμης προεκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Πραγματοποιείται επίσης πριν από τα συνέδρια των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν θα αποδεχθούν επίσημα το χρίσμα από τα κόμματά τους.

Ανησυχίες για την καταλληλότητα

Το άγχος της ηλικίας στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ-1

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηλικία του Μπάιντεν παρά για την ηλικία του αντιπάλου του. Ωστόσο, αν ο Τραμπ κερδίσει, θα σπάσει το ρεκόρ του Μπάιντεν ως ο γηραιότερος πρόεδρος πριν από το τέλος της θητείας του.

Δημοσκόπηση των New York Times/Siena College τον Μάρτιο έδειξε ότι το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι «απλά πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος».

Οι ψηφοφόροι όλων των ηλικιακών ομάδων εξέφρασαν αυτές τις ανησυχίες για την καταλληλότητα του προέδρου για το αξίωμα, συμπεριλαμβανομένων των 65 ετών και άνω, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόλις το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε το ίδιο για τον Τραμπ, παρά τη μικρή ηλικιακή διαφορά μεταξύ τους, μόλις τριάμισι ετών.

Πάντως ο Μπάιντεν, με την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του Εθνους λίγες εβδομάδες αργότερα, κέρδισε τις εντυπώσεις.

Βίντεο με λεκτικές γκάφες 

Το επιτελείο του Μπάιντεν ελπίζει ότι το ντιμπέιτ της Πέμπτης θα αποτελέσει ακόμα μία στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντέξει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας τις διαφορές του με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, διαδίδει ότι ο πρόεδρος θα πάρει φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις του για να έχει καλή απόδοση, τους οποίους η εκστρατεία του Μπάιντεν χαρακτήρισε «απελπισμένα ψέματα».

Και οι δύο εκστρατείες προσπάθησαν να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την ακαταλληλότητα του αντίπαλου υποψηφίου, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με λεκτικές γκάφες και σε ορισμένες περιπτώσεις με παραπλανητικά μονταρισμένα πλάνα.

«Αυτό που θα δουν δεν θα τους αρέσει»

Το άγχος της ηλικίας στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ-2

Οι επιφυλάξεις των ψηφοφόρων σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν αποτελούν ένα από τρωτά σημεία του.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους ψηφοφόρους, τη σημαντικότερη δημογραφική ομάδα για τους Δημοκρατικούς παραδοσιακά, συγκριτικά με τους Ρεπουμπλικανούς, στις εθνικές εκλογές.

Η παρακολούθηση του ντιμπέιτ θα μπορούσε να αποτελέσει «αποκαλυπτική εμπειρία» για τους νεότερους ψηφοφόρους, σύμφωνα με την Αμάντα Λίτμαν, στρατηγικό σύμβουλο των Δημοκρατικών και ιδρύτρια του Run For Something, οργάνωσης που εκπαιδεύει και υποστηρίζει την επόμενη γενιά υποψηφίων των Δημοκρατικών.

«Είναι ενδεικτικό της δομής της πολιτικής που έχει δώσει το προνόμιο σε μια παλαιότερη γενιά να παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η ίδια αναφερόμενη στις ηλικίες των υποψηφίων.

«Είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ιδίως οι νεότεροι ψηφοφόροι αισθάνονται αποστασιοποιημένοι. Δεν βλέπουν τους εαυτούς τους στην ηγεσία», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Πέμπτης, εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ, όχι μόνο για να ακούσουν τις ιδέες και τα επιχειρήματα των υποψηφίων, αλλά και για να κρίνουν οι ίδιοι την αντοχή τους.

Με πληροφορίες από NYT, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT