Ιαγουρόντι: Η μικρή αγριόγατα βρυχάται σαν λιοντάρι και… τιτιβίζει σαν πουλί

Ιαγουρόντι: Η μικρή αγριόγατα βρυχάται σαν λιοντάρι και… τιτιβίζει σαν πουλί

Το ιαγουαρόντι έχει πολύ ευρύτερο φωνητικό ρεπερτόριο σε σχέση με άλλα αιλουροειδή, καθώς μπορεί να παραγάγει τουλάχιστον 13 διαφορετικούς ήχους για επικοινωνία, οριοθέτηση της περιοχής του, αλλά και αναζήτηση συντρόφου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν βρυχώνται (μόνο) όλα τα άγρια αιλουροειδή: Για την ακρίβεια, το ιαγουαρόντι (jaguarundi), μια μικρού μεγέθους αγριόγατα, ενδημική της Βόρειας και Νότιας Αμερική, χρησιμοποιεί τουλάχιστον 13 ήχους επικοινωνίας, από χουρχουρητό έως… τιτίβισμα. 

Τα ιαγουρόντι έχουν μερικά αλλόκοτα χαρακτηριστικά για αιλουροειδή: Λεπτά, μακριά σώματα, κοντά πόδια, μικρά και πλατιά κεφάλια με στρογγυλεμένα αυτιά – που τα κάνουν να μοιάζουν περισσότερο με ενυδρίδες ή νυφίτσες παρά με γάτες. Ζουν σε πεδινές περιοχές με πυκνή βλάστηση, για να κρύβονται, όπως σε θαμνότοπους, βάλτους και δάση. 

Ιαγουρόντι: Η μικρή αγριόγατα βρυχάται σαν λιοντάρι και… τιτιβίζει σαν πουλί-1
Σχεδόν στο μέγεθος οικόσιτης γάτας, το ιαγουρόντι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για αιλουροειδές – Φωτ.: Shutterstock. 

Παρά την ονομασία τους, δεν έχουν κοντινή συγγένεια με τα τζάγκουαρ, ούτε καν με τα είδη μικρών αγριόγατων της Κεντρικής Αμερικής. Στην πραγματικότητα, οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν πως, παρά τη διαφορετικό μέγεθος και την εμφάνισή του, έχει περισσότερες ομοιότητες με το πούμa ή το κούγκαρ (ή λιοντάρι της Αμερικής, mountain lion). Γι’ αυτό και στις πιο πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιείται η επιστημονική ονομασία Puma yagouaroundi, αντί για το αρχικό του γένος, Herpailurus.

Το ιαγουρόντι άρχισε να διαχωρίζεται από το πούμα, εξελισσόμενο σε ξεχωριστό είδος πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πολύ μικρότερο από τα κούγκαρ και τα πούμα (με μέσο βάρος από 34 έως 72 κιλά), φτάνοντας το πολύ έως τα επτά κιλά, ελάχιστα μεγαλύτερο από μία κοινή, οικόσιτη γάτα. 

Παρότι όλα τα αιλουροειδή, άγρια και οικόσιτα, παράγουν ένα φάσμα ήχων, αναλόγως με ποιον και γιατί επικοινωνούν, το ιαγουρόντι έχει πολύ ευρύτερο φωνητικό ρεπερτόριο, καθώς μπορεί να κάνει τουλάχιστον 13 διαφορετικούς ήχους, όπως γουργουρητό, κραυγές, σφύριγμα, χτύπημα δοντιών, αλλά και ένα ιδιότυπο «τιτίβισμα», όμοιο πουλιού. 

Καθώς ζουν μοναχικά και σπανίως απαντώνται στη φύση, δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς ή γιατί τα ιαγουρόντι παράγουν τόσο πολλούς διαφορετικούς ήχους. Ωστόσο, ερευνητές που έχουν μελετήσει ιαγουρόντι σε αιχμαλωσία έχουν διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για επικοινωνία, οριοθέτηση της περιοχής τους, αλλά και αναζήτηση συντρόφου

Πηγή: LiveScience

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT