Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Οι δύο Ρώσοι θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διευθύνοντας επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία. 

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου πρώην υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Οπως γνωστοποιείται στη σχετική ανακοίνωση, το δικαστήριο ανέφερε ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας από τουλάχιστον 10 Οκτωβρίου 2022 έως τουλάχιστον 9 Μαρτίου 2023».

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διευθύνοντας επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία. 

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει επανειλημμένως πως οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αρνούμενη πως στοχεύει αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Σημειώνεται πως η Ρωσία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT