To Teams της Microsoft στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. – Κίνδυνος για βαρύ πρόστιμο

To Teams της Microsoft στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. – Κίνδυνος για βαρύ πρόστιμο

Οι κυρώσεις για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 10% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, αν και σπάνια φτάνουν σε αυτό το επίπεδο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει η Microsoft, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές κατηγορούν την εταιρεία για κατάχρηση της επιρροής της στην αγορά, με σκοπό την ενίσχυση της χρήσης της εφαρμογής Teams.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρακτική της Microsoft να συνδέσει την εφαρμογή Teams με τα πακέτα Office 365 και Microsoft 365 παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ενωσης. Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. δήλωσε ότι τουλάχιστον από το 2019 οι πρακτικές της Microsoft έδιναν στο Teams πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Αυτό το αθέμιτο πλεονέκτημα ενισχύθηκε επίσης από την περιορισμένη διαλειτουργικότητα του Teams σε ανταγωνιστικά λογισμικά, πρόσθεσε η αρχή.

«Η διατήρηση του ανταγωνισμού για τα εργαλεία απομακρυσμένης επικοινωνίας και συνεργασίας είναι απαραίτητη, καθώς προωθεί και την καινοτομία στις αγορές αυτές», δήλωσε την Τρίτη η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μάργκαριτ Βεστάγκερ.

Οι κυρώσεις για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 10% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, αν και σπάνια φτάνουν σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι στιγμής, η Microsoft έχει καταφέρει να αποφύγει ένα βαρύ πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία υποσχέθηκε να επεξεργαστεί παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να αποφύγει ένα ενδεχόμενο πρόστιμο. 

Η επίσημη προειδοποίηση της Ε.Ε. έρχεται μετά την καταγγελία της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Slack στην αντιμονοπωλιακή αρχή της Ενωσης το 2019. Η Slack εξαγοράστηκε από τη Salesforce, σε μια συμφωνία ύψους 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. 

Η χρήση της εφαρμογής Teams της Microsoft εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdown σε όλο τον κόσμο ανάγκασαν εκατομμύρια άτομα να εργαστούν εξ αποστάσεως. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή έφτασε τα 300 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Σύμφωνα με τους επικριτές, η Microsoft εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή της στο λογισμικό PC για να κάνει το Teams την ευκολότερη επιλογή για τους εργαζόμενους που δούλευαν εξ αποστάσεως και που ήδη χρησιμοποιούσαν προγράμματα όπως το Word και το Excel.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT