«Κρίση δημόσιας υγείας» οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ

«Κρίση δημόσιας υγείας» οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αρχίατρος Βίβεκ Μέρθι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη βία έχει πια λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ ώστε να αποτελεί κρίση για τη δημόσια υγεία  

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός αρχίατρος Βίβεκ Μέρθι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη βία (gun violence) έχει πια λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ ώστε να αποτελεί κρίση για τη δημόσια υγεία (public health crisis).  

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση/οδηγία 39 σελίδων με την οποία καλεί το αμερικανικό έθνος να κινητοποιηθεί ενάντια στην ένοπλη βία.  

«Θέλω οι άνθρωποι να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η ένοπλη βία στη χώρα μας. Θέλω να τον δουν ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Ξέρω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει πολιτικοποιηθεί και που προκαλεί πόλωση αλλά αν μπορέσουμε να το δούμε ως ζήτημα δημόσιας υγείας, θα μπορέσουμε να ενωθούμε και να θέσουμε σε εφαρμογή λύσεις», δήλωσε ο Μέρθι σε συνέντευξή του.

«Κρίση δημόσιας υγείας» οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ-1
Ο Αμερικανός αρχίατρος Βίβεκ Μέρθι. (AP Photo/Susan Walsh)

Από το 2020 και έπειτα, οι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και εφήβους ηλικίας 1 έως 19 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θάνατοι από όπλα υπερβαίνουν εκείνους από τροχαία ατυχήματα, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις στις τάξεις των νέων στις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι θάνατοι που προκλήθηκαν από όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σε υψηλό τριών δεκαετιών το 2021 λόγω της αύξησης στους αριθμούς ανθρωποκτονιών και αυτοκτονιών, ενώ σε γενικές γραμμές το πρόβλημα είναι εντονότερο μεταξύ όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Το 2022 ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από όπλα στις ΗΠΑ ήταν αυτοκτονίες.

Οι μαύροι αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όπλα (27 ανά 100.000). Οι λευκοί άνω των 45 ετών εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών (14,8 ανά 100.000) ενώ στους κάτω των 45 ετών τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών αγγίζουν τους Ινδιάνους και όσους προέρχονται από την Αλάσκα (12,3 ανά 100.000).

Σημειώνεται, δε, ότι υψηλά είναι τα ποσοστά των αυτοκτονιών και μεταξύ των βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι μαζικές δολοφονίες αντιστοιχούν περίπου στο 1% επί του συνόλου των θανάτων από όπλα, ωστόσο η συχνότητα αυτών των περιστατικών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ενώ εκείνα τείνουν να συμβαίνουν σε αμερικανικές Πολιτείες όπου η σχετική με την οπλοκατοχή νομοθεσία είναι λιγότερο αυστηρή.

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT