«Η Δύση υποτιμά την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της»

«Η Δύση υποτιμά την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της»

Το καθήκον μας είναι να σταματήσουμε τον κόσμο από το να διολισθήσει στο πυρηνικό χάος, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν τον κόσμο από το να διολισθήσει στο πυρηνικό χάος. «Το κοινό μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε τον κόσμο και τον πολυπολικό κόσμο, πάνω απ’ όλα, από το να διολισθήσει στο πυρηνικό χάος», τόνισε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών επισήμανε ότι η Ρωσία έχει σημειώσει προόδους στην πυρηνική αποτροπή που θα της επιτρέψουν να διασφαλίσει την ασφάλειά της για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και σε μια εποχή που θα κυριαρχείται από την αλματώδη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ερωτηθείς –σε συνέδριο στη Μόσχα– αν η Ρωσία θα μπορούσε να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια σε μια εποχή ανταγωνισμού με την ΑΙ, ο Ριαμπκόφ απάντησε θετικά. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τέτοιες προεργασίες στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Ριαμπκόφ επιβλέπει επίσης τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωμάτες και στις δύο χώρες, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, λόγω της αντιπαράθεσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Προειδοποίησε ότι αν η Δύση υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τραγικές και μοιραίες συνέπειες», επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, τη Ρωσία.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Δύση υποτιμά «την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε οποιαδήποτε κατάσταση». «Δεν θέλω καν να υποθέσω ότι αυτή η υποτίμηση θα μπορούσε να γίνει τραγική και μοιραία», πρόσθεσε.

Είπε ότι η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για να μεταφέρει σήματα στη Δύση στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η Δύση να κάνει λάθος. «Υπάρχει ο κίνδυνος, δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ότι η πλευρά τους μπορεί να κάνει λάθος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, διακεκριμένος εμπειρογνώμονας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πρότεινε ότι χωρίς διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ο πολυπολικός κόσμος θα μπορούσε να διολισθήσει στο πυρηνικό χάος.

Δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναλάβουν τον διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και πρότεινε η Ρωσία και οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τη Νέα START, η οποία λήγει το 2026, και να συμφωνήσουν μια νέα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών.

Υστερα από αυτό, είπε, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον στρατηγικό διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT