Η Ουάσιγκτον ζητεί διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Η Ουάσιγκτον ζητεί διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ

«Eνας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύρραξη, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Λόιντ Oστιν, υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Λόιντ Oστιν, προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε ένας νέος πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Οι βομβαρδισμοί έχουν εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των βορείων συνόρων του Ισραήλ, με την αναζωπύρωση της έντασης να γεννά φόβους ακόμη και για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό λαό και τον λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι δεν θέλουν. Eνας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για τους αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες», τόνισε ο Οστιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον ζητεί διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ-1
(AP Photo/Susan Walsh)

«Ενας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύρραξη, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Οστιν.

«Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μεγαλύτερη κλιμάκωση. Επιδιώκουμε με τη μορφή του κατεπείγοντος μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει την ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες προσπαθώντας να επιλύσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και ότι προτιμά μια διπλωματική λύση.

Στο Πεντάγωνο, ο Γκάλαντ τόνισε ότι θα συζητούσε τη στρατιωτική ετοιμότητα με τον Οστιν. «Εργαζόμαστε στενά μαζί για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Ο Γκάλαντ θα έχει διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον σήμερα.

Χθες, Δευτέρα, έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT