Το μουσείο MONA εκθέτει Πικάσο σε γυναικείες τουαλέτες

Το μουσείο MONA εκθέτει Πικάσο σε γυναικείες τουαλέτες

Το χρονικό μιας έκθεσης που έφτασε στα δικαστήρια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο «Παλαιάς και Νέας Τέχνης» MONA της Τασμανίας εκθέτει μερικούς αυθεντικούς πίνακες του Πικάσο σε γυναικεία τουαλέτα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο σε μία δικαστική απόφαση για μία έκθεση μόνο για γυναίκες. 

Η καλλιτέχνης Κίρσα Κατσέλε, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του MONA, Ντέιβιντ Γουάλς, δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τουλάχιστον δύο πίνακες του φημισμένου Ισπανού καλλιτέχνη να κρέμονται σε μια γυναικεία τουαλέτα.

Το μουσείο MONA εκθέτει Πικάσο σε γυναικείες τουαλέτες-1

Οι αυθεντικοί Πικάσο ήταν μεταξύ των έργων τέχνης μίας έκθεσης που στεγαζόταν, μέχρι πρότινος, στο «Καθιστικό των Κυριών» του μουσείου, έναν χώρο αποκλειστικά για γυναίκες που είχε δημιουργήσει η Κατσέλε, θέλοντας να προκαλέσει μια «εμπειρία αποκλεισμού» για τους άνδρες. 

Ομως τον Απρίλιο, έπειτα από σχετική καταγγελία ενός άνδρα, το Αστικό και Διοικητικό Δικαστήριο της Τασμανίας έκρινε ότι το «Καθιστικό των Κυριών» συνιστούσε διάκριση. Στον καταγγέλλοντα είχε απαγορευτεί η είσοδος όταν είχε επιχειρήσει να επισκεφτεί την έκθεση το 2023. 

Στο μουσείο δόθηκε προθεσμία 28 ημερών για να σταματήσει να αρνείται την είσοδο στους άνδρες στο «Καθιστικό των Κυριών».

Η έκθεση έκλεισε αμέσως και, χθες, η Κατσέλε δημοσίευσε το βίντεο με το οποίο ανακοίνωνε «Μια νέα έκθεση στο Mona. Μόνο για κυρίες». Στα πλάνα, οι πίνακες φαίνονταν κρεμασμένοι μέσα στους θαλάμους. 

Το μουσείο MONA εκθέτει Πικάσο σε γυναικείες τουαλέτες-2

Οι πίνακες εκτίθενται πλέον στις γυναικείες τουαλέτες που «χωρίστηκαν» μετά τη δικαστική απόφαση, αφού πριν από τη διαταγή του δικαστηρίου, οι τουαλέτες στο ΜΟΝΑ δεν διακρίνονταν σε ανδρικές και γυναικείες. 

Η Κατσέλε προανήγγειλε πως το μουσείο θα επιχειρήσει να επαναταξινομήσει το Καθιστικό των Κυριών ως «εκκλησία/σχολείο/μπουτίκ», σύμφωνα με το άρθρο 26 του νόμου της Τασμανίας κατά των διακρίσεων, ο οποίος επιτρέπει υπό συνθήκες την απαγόρευση πρόσβασης σε έναν χώρο, σε άτομα συγκεκριμένου φύλου. 

Το Καθιστικό των Κυριών, το οποίο άνοιξε το 2020, υποσχόταν στις επισκέπτριες εξυπηρέτηση από άνδρες μπάτλερ που τους προσέφεραν σαμπάνια, σε έναν χώρο με μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης του μουσείου.

Η Κατσέλε είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι ήταν «πανευτυχής» που η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, μετά την καταγγελία του άνδρα από το Σίδνεϊ. 

«Οι άνδρες βιώνουν το Καθιστικό των Κυριών, η εμπειρία της απόρριψης είναι το έργο τέχνης», είχε δηλώσει τότε. Στις 7 Μαΐου, η Κατσέλε είχε ανακοινώσει ότι το μουσείο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT