ΝΑΤΟ: Εγκρίνεται η υποψηφιότητα Μαρκ Ρούτε για γενικός γραμματέας

ΝΑΤΟ: Εγκρίνεται η υποψηφιότητα Μαρκ Ρούτε για γενικός γραμματέας

Λίγες μόνο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η βορειοατλαντική συμμαχία αναμένεται να εγκρίνει και επισήμως, την Τετάρτη, τον διορισμό του Ολλανδού πρωθυπουργού ως νέου γενικού γραμματέα της

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου), η βορειοατλαντική συμμαχία αναμένεται να εγκρίνει και επισήμως, την Τετάρτη, τον διορισμό του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως νέου γενικού γραμματέα της.

Την είδηση που μετέδωσε το Reuters επιβεβαιώνουν στην «Κ» νατοϊκές διπλωματικές πηγές. 

Αύριο στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) οι 32 μόνιμοι αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν τον Μαρκ Ρούτε ως τον «διάδοχο» του Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διαδικασία είναι καθαρά τυπική μετά και την άρση των επιφυλάξεων της Ουγγαρίας και Σλοβακίας ως προς την υποψηφιότητα Ρούτε, που οδήγησε σε απόσυρση της αντίστοιχης του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μαρκ Ρούτε –που ήδη είχε λάβει νωρίτερα φέτος το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία– διαδέχεται τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, που παρέμεινε στη θέση αυτή από το 2014.

Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα αναλάβει επισήμως την ηγεσία της συμμαχίας την 1η Οκτωβρίου, έναν δηλαδή μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που δεσμεύεται πλέον να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απειλεί να «κόψει» κάθε αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT