Ο εφιάλτης επέστρεψε στον Καύκασο, που βυθίστηκε στο πένθος

Ο εφιάλτης επέστρεψε στον Καύκασο, που βυθίστηκε στο πένθος

Φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν – Ενταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο για Σοϊγκού, Γκερασίμοφ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαριά ατμόσφαιρα κύλησε χθες στο Νταγκεστάν η πρώτη ημέρα του τριήμερου πένθους που κήρυξαν οι Αρχές, ύστερα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Κυριακής στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε πολλαπλές επιθέσεις αγνώστων, που έφεραν αυτόματα όπλα, εναντίον εκκλησιών και συναγωγών στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα και στην πόλη Ντερμπέντ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 66χρονος ορθόδοξος ιερέας Νικολάι Κοτέλνικοφ. Σύμφωνα με την επιτροπή ερευνών της Ρωσίας, που διερευνά σοβαρά εγκλήματα, και οι πέντε δράστες εξουδετερώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν.

Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει μέχρι αργά χθες το βράδυ την ευθύνη. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του την πολύνεκρη επίθεση, αποδίδοντάς την σε «αδέλφια μας στον Καύκασο, που απέδειξαν ότι είναι ακόμη ισχυροί».

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για το λουτρό αίματος του περασμένου Μαρτίου σε συναυλιακό κέντρο έξω από τη Μόσχα, όπου 145 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση των τρομοκρατών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σπεύσει τότε να ενοχοποιήσει για την επίθεση την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει καμία ένδειξη. Το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον απέδωσε την προχθεσινή επίθεση στο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στον βόρειο Καύκασο, ονόματι Vilayat Kavkaz.

Σε συνέχεια του εθνικού σοκ του Μαρτίου, οι επιθέσεις της Κυριακής επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους πολλών ότι η αποκλειστική ενασχόληση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι εσωτερικές έριδες στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξασθενίσει τις αποτρεπτικές δυνατότητες των ρωσικών αρχών απέναντι στην πάγια απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία, θέατρο δύο μεγάλων πολέμων αποσχιστικών κινημάτων με το ρωσικό κράτος τη δεκαετία του ’90, είχε γνωρίσει έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, ότι διέταξε ενδελεχή έρευνα για τα πρόσωπα που στελεχώνουν την πολιτική ελίτ της περιοχής, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Στους υπό έλεγχο αξιωματούχους περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της τοπικής βουλής. Οι φόβοι για ισλαμική διείσδυση στην πολιτική ελίτ του Νταγκεστάν ενισχύθηκαν ύστερα από την αποκάλυψη ότι δύο από τους δράστες των επιθέσεων της Κυριακής ήταν γιοι τοπικού αξιωματούχου, ένας τρίτος ανήκε σε κόμμα φιλικά προσκείμενο προς το Κρεμλίνο, ενώ ένας τέταρτος ήταν συγγενής πρώην αξιωματούχου.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και τον εν ενεργεία αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου, ιδιαίτερα αναφορικά με τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου. Στο πρόσφατο παρελθόν το ίδιο διεθνές δικαστήριο είχε εκδώσει άλλα έξι εντάλματα σύλληψης, ένα από τα οποία αφορούσε τον Πούτιν, με κατηγορίες για παράνομες μεταφορές παιδιών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT