Η Γαλλία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας

Σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό μία κοινώς αποδεκτή προσωπικότητα όπως η Κριστίν Λαγκάρντ ή ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών α λα ιταλικά υπό μία κοινώς αποδεκτή προσωπικότητα όπως η νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ή ο πρώην Ζαν Κλοντ Τρισέ βρίθουν τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τις δύο μεγάλες παρατάξεις, την Ακροδεξιά και το αριστερό μέτωπο, να μη συγκεντρώνουν απόλυτη πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισείει τον κίνδυνο εμφυλίου σε περίπτωση επικράτησης ενός εκ των προαναφερθέντων σχηματισμών, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ρητορική αυτή δεν ενισχύει το κόμμα του, το οποίο φέρεται να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και να τερματίζει τρίτο στην αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι αμφότερα τα στρατόπεδα κομίζουν κακές απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα, επειδή ανταποκρίνονται επιτείνοντας τη σύγκρουση και τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. «Οταν έχεις αγανακτήσει από τα πάντα, όταν η καθημερινότητα είναι σκληρή, ελκύεσαι από τα άκρα, που προσφέρουν εύκολες λύσεις. Αλλά η λύση ποτέ δεν βρίσκεται στην απόρριψη των άλλων», δήλωσε σε podcast ο Μακρόν. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Συσπείρωσης από τον ακροδεξιό ηγέτη Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος υποσχέθηκε αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν πράγματι ο Μπαρντελά θα αρνηθεί την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Οπως εκτιμά η ιστοσελίδα Politico, ο ακροδεξιός ηγέτης μπορεί πράγματι να αρνηθεί να κυβερνήσει για να αποφύγει να στιγματιστεί από μια χαοτική περίοδο στην εξουσία προτού η Μαρίν Λεπέν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027. Γι’ αυτό η Εθνική Συσπείρωση δεν βιάζεται να εξασφαλίσει τον θώκο για τον Μπαρντελά – άλλωστε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνάψει συμμαχίες με άλλα κόμματα. Εξίσου μακρινή μοιάζει η πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το αριστερό μέτωπο, που συσπειρώθηκε μεν ευκαιριακά ενόψει εκλογών αλλά παραμένει εύθραυστο κι επιρρεπές στους εσωτερικούς τριγμούς.

Σε περίπτωση ακυβερνησίας, οι γαλλικοί θεσμοί θα βυθιστούν σε πλήρη παράλυση, επισημαίνει ο Γάλλος πολιτειολόγος Πασκάλ Περινό σε συνέντευξή του στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα». Ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, καθώς με βάση το γαλλικό σύνταγμα δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν περάσει ένας χρόνος. Ισως λοιπόν να ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση να παραμείνει ώστε να διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα, όπως έγινε στο Βέλγιο. Στις 26 Ιουλίου ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Γαλλία δεν μπορεί να μην έχει κυβέρνηση.

Η προεκλογική δέσμευση του Μπαρντελά ότι θα αποκλείσει από κρατικές θέσεις ευθύνης όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, τη γαλλική και κάποια άλλη, προκάλεσε διακομματική οργή. Η Λεπέν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εξαγγελία αφορά ελάχιστες θέσεις, ειδικότερα «ευαίσθητα στρατηγικά πόστα». «Δεν μ’ αρέσει αυτού του είδους ο διχασμός του γαλλικού έθνους», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, υπενθυμίζοντας ότι τρία εκατ. άνθρωποι έχουν διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο του 2011, σε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό Challenges αναφέρει ότι μπροστά στο δίλημμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν ή Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, ο ίδιος θα ψήφιζε χωρίς ενδοιασμό την Ανυπότακτη Γαλλία. Αναφερόμενος στο κόμμα της Ακροδεξιάς, επισημαίνει ότι η Ιστορία έχει δείξει πως τέτοια κόμματα δεν εγκαταλείπουν ποτέ ειρηνικά την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT