Επικίνδυνη για εγκεφαλικό η μοναξιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι μοναχικοί μεσήλικοι και ηλικιωμένοι έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δηλώνουν ότι δεν νιώθουν μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ μοναχικών ενηλίκων ήταν αυξημένος ανεξάρτητα από συνυπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης ή αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης. «Η μοναξιά αποτελεί πια υγειονομικό πρόβλημα. Στη χρόνια μορφή της ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, μία από τις πιο σοβαρές αιτίες χρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο», είπε η Γιένε Σο, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οσοι αντιμετωπίζουν «μοναξιά λόγω καταστάσεων», την προσωρινή μορφή του συναισθήματος εξαιτίας αλλαγής συνθηκών, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με εγκεφαλικό, κάνοντας την επιστημονική ομάδα να εκτιμά πως ο κίνδυνος δημιουργείται από τη χρόνια κοινωνική απομόνωση.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία παρακολούθησε 9.000 υγιείς ενηλίκους άνω των 50 ετών για χρονικό διάστημα 12 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι αντιμετώπιζαν χρόνια μοναξιά είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από όσους δήλωσαν ότι δεν νιώθουν μοναξιά, ανεξάρτητα από όποια συμπτώματα κατάθλιψης, δείκτη μάζας σώματος, φυσική κατάσταση ή άλλα προβλήματα υγείας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη μοναξιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που εξετάζει τον συσχετισμό μεταξύ μοναξιάς και εγκεφαλικών σε βάθος χρόνου.

«Οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες, που έδειξαν ότι η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα υγείας. Επιβεβαιώνουν επίσης άλλες έρευνες που εξηγούν ότι οι βλάβες αυτές εμφανίζονται σε χρόνια μοναχικούς ασθενείς», σχολιάζει η Τζουλιάν Χολτ-Λάνστατ, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η έρευνα βασίσθηκε σε στοιχεία μεταξύ 2006 και 2018. Περισσότεροι από 12.000 εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τη μοναξιά μεταξύ 2006 και 2008. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 9.000 από αυτούς, που παρέμεναν στη μελέτη, απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις, με τους ερευνητές να τους χωρίζουν σε κατηγορίες. Οσοι χαρακτηρίσθηκαν «χρόνια μοναχικοί» βρίσκονταν στην πιο επικίνδυνη κατηγορία, με τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό να είναι αυξημένες κατά 56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT