Η Κίνα έφερε χώμα από τη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης

Η Κίνα έφερε χώμα από τη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης

Νωρίς χθες το πρωί το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-6 επέστρεψε στη Γη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ιστορική αποστολή του για τη συλλογή δειγμάτων από τη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα έχει στραφεί με ενθουσιασμό προς την ανάπτυξη φιλόδοξων διαστημικών προγραμμάτων

Νωρίς χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος) το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-6 επέστρεψε στη Γη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ιστορική αποστολή του για τη συλλογή δειγμάτων από τη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα έχει στραφεί με ενθουσιασμό προς την ανάπτυξη φιλόδοξων διαστημικών προγραμμάτων.

Η κάψουλα επανεισόδου του πολύπλοκου διαστημικού σκάφους «προσγειώθηκε με επιτυχία» εντός της προκαθορισμένης ζώνης στη βόρεια περιοχή της κινεζικής εσωτερικής Μογγολίας λίγο μετά τις 2 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πλάνα που μεταδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα παρουσίαζαν την προσγείωση του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος με αλεξίπτωτο, ενώ χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ακούγονταν από την αίθουσα ελέγχου.

Μια ομάδα έρευνας εντόπισε τη μονάδα λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή της. Η ζωντανή μετάδοση έδειξε έναν εργάτη να πραγματοποιεί ελέγχους στην κάψουλα, η οποία ήταν σταθμευμένη στην ακατοίκητη περιοχή με τη χαμηλή βλάστηση.

Η επιτυχημένη αποστολή θεωρείται ορόσημο στο «αιώνιο όνειρο» της Κίνας –όπως ετέθη από τον ίδιο τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ– να καθιερωθεί η χώρα ως κυρίαρχη διαστημική δύναμη σε μια περίοδο μάλιστα που χώρες σαν την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν επίσης τα προγράμματα εξερεύνησης της Σελήνης.

Στο χθεσινό συγχαρητήριο μήνυμά του, ο Σι χαιρέτισε την αποστολή ως «άλλο ένα κομβικό επίτευγμα στην οικοδόμηση μιας ισχυρής παρουσίας στο Διάστημα, καθώς και στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας». Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2030, καθώς και να κατασκευάσει μια ερευνητική βάση στον νότιο πόλο του – περιοχή που πιστεύεται ότι περιέχει ίχνη νερού. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να κατασκευάσουν βάση στην περιοχή.

Το Chang’e 6, που ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του στις 3 Μαΐου, ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Γη με περίπου 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και πετρωμάτων από την «αθέατη πλευρά της Σελήνης», όπως ονομάζεται συχνά ο νότιος πόλος του δορυφόρου της Γης. Τα ευρήματα θα αναλυθούν από Κινέζους ερευνητές προτού επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς επιστήμονες, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Τα ευρήματα από την ανάλυση των δειγμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορική διαμόρφωση της Σελήνης, της Γης και του ηλιακού συστήματος.

Η άλλη πλευρά του φεγγαριού έχει γοητεύσει τους επιστήμονες από τότε που την πρωτοείδαν μέσα από μέτριας ποιότητας ασπρόμαυρες εικόνες που κατέγραψε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna 3 το 1959 και συνειδητοποίησαν πόσο διαφορετική ήταν από την πλευρά που βλέπει προς τη Γη. Δεκαετίες αργότερα, και περίπου πέντε χρόνια αφότου η αποστολή Chang’e-4 έκανε την Κίνα την πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε μια προσεδάφιση στη «σκοτεινή πλευρά», η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ελπίζει πως αυτό που προσγειώθηκε χθες στον πλανήτη μας είναι ένας θησαυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT