Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο

Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο

Χάος επικρατεί στη χώρα μετά τη χθεσινή κλιμάκωση των διαμαρτυριών ενάντια σε μια σειρά από προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάος επικρατεί στην Κένυα μετά τη χθεσινή κλιμάκωση των διαμαρτυριών ενάντια σε μια σειρά από προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν.

Από την πλευρά του ο επίσημος οργανισμός για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kenya National Human Rights Commission (KNHRC) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 22 θανάτους.

«Παρακολουθήσαμε τις διαδηλώσεις και καταγράψαμε 22 θανάτους», δήλωσε η Ρόουζλιν Ομπέντε διευκρινίζοντας ότι ο οργανισμός, δημόσιου χαρακτήρα, αλλά ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, έχει ανοίξει έρευνα.

Στον προηγούμενο απολογισμό του οργανισμού, οι νεκροί ανέρχονταν στους 13.

Στις φλόγες το Κοινοβούλιο

Επιπλέον, ένα μέρος του Κοινοβουλίου στο Ναϊρόμπι τυλίχτηκε στις φλόγες, αφού ένα εξαγριωμένο πλήθος κατάφερε να διαπεράσει τις γραμμές της αστυνομίας και να εισβάλει στο κτίριο.

Σε διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος, Γουίλιαμ Ρούτο, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα, για να «αναχαιτίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια επικίνδυνων εγκληματιών να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας» και επιστράτευσε δυνάμεις του στρατού για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες.

Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο-1
Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο. [Φωτ. REUTERS/ Monicah Mwangi].

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για μια σκληρή απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «βία και αναρχία».

Οι διαδηλώσεις ενάντια στα φορολογικά μέτρα που προτείνονται, και στα οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετές αυξήσεις φόρων, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά χθες, Τρίτη, οι εντάσεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά την ψήφιση ενός τροποποιημένου νομοσχεδίου από βουλευτές.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις φόρων στους απλούς πολίτες και στις επιχειρήσεις, που ήδη επηρεάζονται αρνητικά από το υψηλό κόστος ζωής.

Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο-2

«Υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά, όπως το πώς γίνεται να επιβάλεις φόρο 16% στο ψωμί; Πώς γίνεται να βάζεις φόρο στις σερβιέτες;» λέει στο BBC ο 24χρονος Ντέρικ Μουάτου, αναφερόμενος σε κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι τον θλίβουν βαθιά οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες κατά τις διαμαρτυρίες – μεταξύ των οποίων υπήρχαν δημοσιογράφοι και υγειονομικοί υπάλληλοι.

Παρότρυνε επίσης τις Αρχές της Κένυας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ άλλων από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα. Σε έναν καθεδρικό ναό στο Ναϊρόμπι, όπου είχαν στηθεί ιατρικές σκηνές για τη φροντίδα των τραυματισμένων διαδηλωτών, ένας ρεπόρτερ του BBC αναφέρει ότι είδε γιατρούς να αναγκάζονται από στρατιώτες να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο-3

Μία ακόμη αυτοσχέδια μονάδα στήθηκε έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta.

Ο πρώην πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα κάλεσε σε διάλογο, λέγοντας ότι οι ηγέτες της χώρας θα πρέπει «να γνωρίζουν ότι η δύναμη και η εξουσία δίνονται σε αυτούς από τον λαό».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω σε κάποιες προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο αρχικό νομοσχέδιο, οι διαδηλωτές απαιτούν την πλήρη απόσυρσή του.

Η 23χρονη Μαουρίν Αγουόρ δήλωσε: «Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί… Εμείς είμαστε η επόμενη γενιά και γι’ αυτό πρέπει να μας ακούσουν».

Οι διαδηλώσεις κυριάρχησαν στο ειδησεογραφικό τοπίο της Αφρικής, καθώς και σ’ άλλα μέρη του κόσμου.

Κένυα: Τι πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις; – 23 νεκροί, στις φλόγες το Κοινοβούλιο-4

Δύο από τις κορυφαίες αντικαθεστωτικές μορφές της Αφρικής, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ουγκάντα, Μπόμπι Γουάιν, και ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός Τζούλιους Μαλέμα, έχουν εκφράσει αμφότεροι την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές.

Οι δυτικές χώρες, από την πλευρά τους, εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις και κάλεσαν σε αποκατάσταση της ηρεμίας.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT