ΗΠΑ: Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της Β. Κορέας ως «τροφή για κανόνια»

ΗΠΑ: Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της Β. Κορέας ως «τροφή για κανόνια»

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υπέγραψαν συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης, εμβαθύνοντας τη μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία νωρίτερα τον Ιούνιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η Πιονγιάνγκ αποφασίσει ποτέ να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για κανόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, σε ενημέρωση την Τρίτη.

«Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας, θα αμφισβητούσα την επιλογή μου να στείλω τις δυνάμεις μου για να γίνουν βορά για κανόνια σε έναν παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Και έχουμε δει τα είδη των απωλειών που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις», τόνισε ο Ράιντερ.

Η στρατηγική της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου περιελάμβανε χρήση του ανώτερου αριθμού στρατιωτών με σκοπό τη συντριβή της Ουκρανίας.

Παρόλο που έχει υποστεί βαριές απώλειες, η Μόσχα ήταν σε θέση να αντικαταστήσει γρήγορα τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής.

Συνθήκη στρατηγικής σχέσης

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης που δεσμεύει τις δύο χώρες να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη, εάν κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση.

Με βάση το σύμφωνο, σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές τεθεί σε κατάσταση πολέμου λόγω ξένης εισβολής, η άλλη πλευρά θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει χωρίς καθυστέρηση.

Στη συνθήκη δεν υπάρχει αναφορά στον πόλεμο ούτε άμεση ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα θα στείλει στρατεύματα. Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ σχεδιάζει να στείλει τη μονάδα στρατιωτικής μηχανικής της στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για εργασίες ανοικοδόμησης, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό κανάλι Chosun.

Οι στρατιώτες που θα σταλούν στην Ουκρανία θα χρησιμεύσουν πιθανότατα ως υπερπόντιοι εργάτες για να φέρουν μετρητά στη Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας στραγγαλίζεται από τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV Chosun.

Οπλα στη Ρωσία από το 2023

Η Πιονγιάνγκ προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα από το 2023, αλλά η χώρα δεν έχει στείλει ποτέ μαχητικά στρατεύματα για πόλεμο σε σύγκρουση πέραν της κορεατικής χερσονήσου.

Τον Φεβρουάριο οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την κατάρριψη τουλάχιστον 20 βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποίησε η Ρωσία σε μαζικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία από το περασμένο φθινόπωρο, ανέφερε η Washington Post.

Με πληροφορίες από WP, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT