Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για «μεγάλη συνθήκη» Ρωσίας – Ιράν

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για «μεγάλη συνθήκη» Ρωσίας – Ιράν

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα εργάζεται για «μεγάλη συνθήκη» με το Ιράν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα εργάζεται για «μεγάλη συνθήκη» με το Ιράν.

Το σχόλιό της αφορούσε συνολική συμφωνία συνεργασίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι νέα διακρατική συνθήκη που αντανακλά την «άνευ προηγουμένου εμβάθυνση» στις σχέσεις Ρωσίας – Ιράν βρισκόταν στο τελικό στάδιο της συμφωνίας.

«Ανύψωση δεσμών» με τη Βόρεια Κορέα

Η δήλωση της Ζαχάροβα έρχεται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα.

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ «ανύψωσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σε πρωτοφανές επίπεδο», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος σε μήνυμά του προς τον Κιμ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

Χάρη στην επίσκεψη, δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του, σύμφωνα με το KCNA.

Ο Πούτιν ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα στις 18 και 19 Ιουνίου στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2000.

Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά σοβιετικής εποχής, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα και στηρίζοντας τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

«Παρακολουθεί» το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θεωρεί απαραίτητο να παρακολουθήσει τις κινήσεις των δύο χωρών, λόγω πιθανής αποστολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία για συμμετοχή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT