Εκτός νόμου ακροδεξιές και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γαλλία τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες

Εκτός νόμου ακροδεξιές και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γαλλία τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές που προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, έχουν βυθίσει τη χώρα στη δίνη ενός «βιαστικού» και «άτακτου» προεκλογικού αγώνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Γαλλίας διέταξε τη διάλυση ακροδεξιών και «ριζοσπαστικών ισλαμιστικών» οργανώσεων, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νίκη του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχουν βυθίσει τη χώρα σε «βιαστικό» και «άτακτο» προεκλογικό αγώνα, όπως αναφέρει το Associated Press.

Η μετανάστευση, η ηλικία συνταξιοδότησης και οι φόροι αναδείχθηκαν σε κορυφαία σημεία διαμάχης στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης, όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ και δύο πιθανοί διεκδικητές της θέσης του.

Βία και αντισημιτισμός

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση διέταξε τη διάλυση πολλών ακροδεξιών και «ριζοσπαστικών ισλαμιστικών» οργανώσεων. Σε σειρά διαταγμάτων με τα οποία ανακοινώνεται η εντολή διάλυσης, αναφέρεται ο κίνδυνος βίας.

Στις οργανώσεις που επηρεάζονται περιλαμβάνεται η GUD, η οποία έχει συνδεθεί με θεωρίες υποκίνησης σε βία και αντισημιτισμό και τα μέλη της έχουν παράσχει στο παρελθόν υποστήριξη στη Λεπέν.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

«Μισοί πολίτες»

Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο νεαρός και ταχέως ανερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά επανέλαβε την πρόταση για κατάργηση της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης για τους αλλοδαπούς και αυστηροποίηση των κανόνων για την απόκτηση της γαλλικής ιθαγένειας.

Ωστόσο, η πρότασή του να εμποδίσει την πρόσβαση διπλών υπηκόων σε κρατικές θέσεις «στρατηγικής» σημασίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος δήλωσε ότι αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους ενός κόμματος που έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

«Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι όταν είμαστε πολίτες με διπλή υπηκοότητα, είμαστε μισοί πολίτες, δεν είμαστε πραγματικοί Γάλλοι», δήλωσε ο Ατάλ.

Ο Ερίκ Μπομπάρ, του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, που ανήκει σε νέο συνασπισμό αριστερών κομμάτων, παρενέβη επίσης επικρίνοντας το πρόγραμμα του Μπαρντελά και συγκεκριμένα την πρότασή του να άρει τους φόρους για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Επικαλούμενος οικονομολόγους, ο Μπομπάρ τόνισε ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Συσπείρωσης θα συμβάλει στο να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, σε βάρος του φτωχότερου 30% του πληθυσμού, ενώ ο Ατάλ κατηγόρησε τον 28χρονο Μπαρντελά ότι επωφελείται προσωπικά από το μέτρο.

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT