Βρετανία: Ξόδεψε εκατομμύρια για να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα… και πήγαν μόλις δύο

Βρετανία: Ξόδεψε εκατομμύρια για να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα… και πήγαν μόλις δύο

Μόλις δύο μετανάστες προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάνε στην αφρικανική χώρα, κι αυτό αφού προηγουμένως έλαβαν 3.000 λίρες ως πληρωμή από το βρετανικό κράτος. Εν τω μεταξύ, αριθμός ρεκόρ μεταναστών διασχίζει τη Μάγχη προς τη Βρετανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ διετίας, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Μπόρις Τζόνσον, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε «εξωτερικούς συνεργάτες» υιοθετώντας μια τακτική τύπου «outsourcing».

Προκειμένου να περιορίσει τις παράνομες αφίξεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Με βάση αυτό, οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν με λέμβους στις βρετανικές ακτές θα στέλνονται στη Ρουάντα, μια μικρή χώρα της κεντρικής Αφρικής, όπου και θα παραμένουν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει για άσυλο στη Βρετανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στις αρχές της Ρουάντα μια προκαταβολή ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου εκείνες να αρχίσουν να προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ενδεχομένως ακόμη και χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο προερχόμενους από τη Βρετανία.  

Στο ίδιο πλαίσιο, νοικιάστηκε με χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων και ένα ξενοδοχείο με εκατό διπλά κρεβάτια και 40 άτομα προσωπικό, το «Hope Hostel» στο Κιγκάλι όπως ονομάζεται η πρωτεύουσα της Ρουάντα, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο.  

Μέχρι στιγμής ωστόσο, εκεί δεν έχει πάει κανείς.

Η Wall Street Journal αναφέρει σχετικά: «Το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου –το οποίο από άλλους επικρίθηκε ως απάνθρωπο και από άλλους επαινέθηκε ως μια ρεαλιστική απάντηση στην παγκόσμια μεταναστευτική κρίση– έχει βρεθεί αντιμέτωπο με υλικοτεχνικά, πολιτικά και νομικά εμπόδια. Μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια σπατάλη χρημάτων. Μόλις δύο μετανάστες προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάνε στη Ρουάντα, κι αυτό αφού προηγουμένως έλαβαν 3.000 λίρες ως πληρωμή από το βρετανικό κράτος. Εν τω μεταξύ, αριθμός ρεκόρ μεταναστών συνεχίζει να διασχίζει τη Μάγχη προς τη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πια περάσει χρόνια εγκλωβισμένη σε διαμάχες με δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλές μέρος για να φιλοξενεί τους αιτούντες άσυλο». Στο ίδιο πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση «δαπάνησε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, ψηφίζοντας έναν νόμο που εμποδίζει τα βρετανικά δικαστήρια από το να κρίνουν τη Ρουάντα αν είναι ή όχι ασφαλής για τους αιτούντες άσυλο, αναγκάζοντας τη Ρουάντα να αναθεωρήσει το δικό της δικαστικό σύστημα και προσφέροντας στην εν λόγω αφρικανική χώρα έως και 490 εκατομμύρια στερλίνες εάν το έργο πάρει εμπρός».

Η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει μετανάστες τον Απρίλιο με σκοπό να τους στείλει στη Ρουάντα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 4 Ιουλίου, υπόσχεται τώρα ότι εάν εκλεγεί θα αρχίσουν οι πτήσεις. Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ ωστόσο, που είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη, έχουν διαμηνύσει ότι πρόκειται να καταργήσουν το εν λόγω σχέδιο…

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT