Κένυα: Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων

Κένυα: Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες αυξήσεις φόρων μετά τις διαδηλώσεις και τα αιματηρά επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τα οποία πυρπολήθηκε το κοινοβούλιο χθες Τρίτη.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, τόνισε ότι είναι σαφές πως οι Κενυάτες «δεν θέλουν καμία σχέση» με το νομοσχέδιο. Οπως τόνισε δεν πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο.

22 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κένυα: Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων-1

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας χθες Τρίτη, σύμφωνα με την κρατικά χρηματοδοτούμενη Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KNHRC).

Ο Ρούτο διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο με τους νέους, οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων που έχουν πλήξει τη χώρα από τότε που εξελέγη το 2022.

«Ο λαός μίλησε»

Κένυα: Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων-2

«Ακούσαμε τον λαό της Κένυας που είπε δυνατά ότι δεν θέλει καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας.

«Και ως εκ τούτου, δεν θα το υπογράψω και στη συνέχεια θα αποσυρθεί. Ο λαός μίλησε», τόνισε ο Ρούτο στο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στα φορολογικά μέτρα που προτείνονταν ήταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά χθες, Τρίτη, τα πνεύματα οξύνθηκαν σημαντικά μετά την ψήφιση τροποποιημένου νομοσχεδίου από βουλευτές.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου επισήμαιναν ότι θα οδηγούσε σε τεράστιες αυξήσεις φόρων στους απλούς πολίτες και στις επιχειρήσεις, που ήδη επηρεάζονται αρνητικά από το υψηλό κόστος ζωής.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT