Εμβολιασμοί κατά της γρίπης των πτηνών για πρώτη φορά και σε ανθρώπους

Εμβολιασμοί κατά της γρίπης των πτηνών για πρώτη φορά και σε ανθρώπους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα διαθέσει το εμβόλιο σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία προσφέρει προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών από την επόμενη εβδομάδα σε εργαζόμενους με έκθεση σε ζώα, όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της χώρας την Τρίτη. 

Η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα εμβολιάσει ανθρώπους κατά της γρίπης των πτηνών.

Εχει ήδη αγοράσει εμβόλια για 10.000 άτομα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο δόσεις στο πλαίσιο κοινής προμήθειας της Ε.Ε. από την CSL Seqirus για 15 κράτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα διαθέσει το εμβόλιο.

«Το εμβόλιο θα προσφέρεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Εξάπλωση σε θηλαστικά

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει σκοτώσει ή προκαλέσει τη σφαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε ανθρώπους.

Η Φινλανδία δεν έχει ανιχνεύσει τον ιό σε ανθρώπους, σύμφωνα με το THL.

Ωστόσο, η χώρα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τους εμβολιασμούς, δεδομένων των κινδύνων μετάδοσης που εγκυμονούν οι φάρμες γούνας.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι πολύ διαφορετικές, καθώς έχουμε φάρμες γούνας όπου εξημερωμένα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με άγρια ζώα», όπως δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής γιατρός του THL, Χάνα Νόχινεκ.

Εκτεταμένα κρούσματα

Τα εκτεταμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις κυρίως υπαίθριες φάρμες γούνας της Φινλανδίας οδήγησαν πέρυσι στη σφαγή περίπου 485.000 ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα σε κάποιες περιοχές της Φινλανδίας, δήλωσε εκπρόσωπος του THL στο Reuters.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι προμηθεύτηκε εμβόλια για άτομα που θεωρεί ότι διατρέχουν κίνδυνο, όπως εργαζόμενοι σε φάρμες γούνας και πουλερικών, τεχνικοί εργαστηρίων που χειρίζονται δείγματα της γρίπης των πτηνών και κτηνίατροι που εργάζονται ως υπεύθυνοι ελέγχου των ζώων.

Θα προσφερθούν επίσης εμβόλια σε άτομα που εργάζονται σε καταφύγια που φροντίζουν άγρια πτηνά, σε κτηνοτροφικές μονάδες ή στον καθαρισμό χώρων, όπως σε μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.

Εάν καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο, θα διατεθεί επίσης το εμβόλιο στις στενές επαφές του.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT