ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει το «πράσινο φως» για αμβλώσεις στο Αϊνταχο

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει το «πράσινο φως» για αμβλώσεις στο Αϊνταχο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί τις επείγουσες αμβλώσεις σε γυναίκες των οποίων η υγεία διατρέχει κίνδυνο, παρά τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση που έχει επιβληθεί

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι έτοιμο να δώσει το «πράσινο φως» για αμβλώσεις, σε περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής ανάγκης, στο Αϊνταχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί τις επείγουσες αμβλώσεις σε γυναίκες των οποίων η υγεία διατρέχει κίνδυνο, παρά τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση που έχει επιβληθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι η τελική του απόφαση «δεν είχε δημοσιευθεί» και ότι έγγραφο είχε «κατά λάθος και για λίγο» αναρτηθεί στον ιστότοπό του.

Εθνικό δικαίωμα

Η ακούσια δημοσίευση της γνωμοδότησης γίνεται δύο χρόνια μετά τη διαρροή της απόφασης του δικαστηρίου που ανέτρεψε το εθνικό δικαίωμα πρόσβασης στην άμβλωση.

Εκτοτε, έχουν δημιουργηθεί αντικρουόμενοι νόμοι για τις αμβλώσεις, καθώς πιο συντηρητικές πολιτείες, όπως το Αϊνταχο, περιορίζουν τα δικαιώματα στη διαδικασία, ενώ σε άλλες ισχύει πλήρης πρόσβαση σε αυτή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μήνυσε το Αϊνταχο για τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων το 2022, με τον υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Ξαβιέ Μπεσέρα να λέει ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να φτάνουν κοντά στον θάνατο για να λάβουν φροντίδα».

Το Αϊνταχο απάντησε, τονίζοντας ότι ο ομοσπονδιακός νόμος –γνωστός ως Νόμος περί επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και εργασίας– δεν μπορεί να παρακάμπτει την πολιτειακή νομοθεσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT