Αγωνία στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν

Αγωνία στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν

Υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος αποφεύγουν κάθε αναφορά στον πρόεδρο, που μοιάζει τοξικός για τη λαϊκή πλειοψηφία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος σε απεχθάνεται!». Αυτή ήταν η απάντηση του Πατρίκ Βινιάλ, βουλευτή του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση, στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του είχε τηλεφωνήσει για να μάθει πώς σκέφτονταν οι ψηφοφόροι ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφασή του για πρόωρες εκλογές. Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, βουλευτές και σύμβουλοι του προέδρου τον εξορκίζουν να κρατήσει χαμηλό προφίλ μέχρι το τέλος και του δεύτερου γύρου, στις 7 Ιουλίου, κρίνοντας ότι ο μέχρι πρότινος κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής ζωής έχει γίνει πολύ τοξικός για την παράταξή του, ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα.

Ωστόσο ο ίδιος ο Μακρόν φαίνεται ότι νιώθει σαν λιοντάρι στο κλουβί και δεν εννοεί να παραμείνει στην αφάνεια. Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, έδωσε στη δημοσιότητα «ανοιχτή επιστολή στους Γάλλους» και ένα podcast διάρκειας μιας ώρας και 45 λεπτών, όπου όχι μόνο επανερχόταν στο προσφιλές του αφήγημα περί «δύο άκρων» (Ακροδεξιάς και Αριστεράς), αλλά και προειδοποιούσε ότι αν επικρατήσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου.

«Αυτός ο άνθρωπος νομίζει ότι παίζει στο τηλεοπτικό σίριαλ», παρατηρούσαν αγανακτισμένοι ψηφοφόροι σε συγκέντρωση υποψηφίου του συνεργαζόμενου με τον Μακρόν κεντροδεξιού κόμματος Horizons, παραπέμποντας σε δημοφιλές πολιτικό θρίλερ του Canal+ με σενάριο ακραίας πολιτικής πόλωσης. Ακόμη και ο συνήθως μετρημένος ηγέτης του Horizons και πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στο δίκτυο BFMTV, ότι «υπάρχει απόρριψη του προέδρου από την κοινωνία».

Ολες οι δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές εμφανίζουν στην πρώτη θέση την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν με διαφορά περίπου 15 μονάδων από τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν, ο οποίος έρχεται στην τρίτη θέση, περίπου οκτώ μονάδες πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς. Ο μοναδικός, αλλά ουσιώδης, παράγοντας αβεβαιότητας αφορά την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες.

Σταθερά πρώτη η Ακροδεξιά και δεύτερη η Αριστερά, βάσει δημοσκοπήσεων – Εκπλήξεις μπορεί να φέρει η αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής.

Βάσει των δημοσκοπικών εκτιμήσεων, η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022 και θα κυμανθεί ανάμεσα στο 60% και το 65%. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, η αναμέτρηση διεξάγεται σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, σε δύο γύρους. Αν στον πρώτο γύρο δεν συγκεντρώσει κανείς από τους υποψηφίους το 50% σε μια περιφέρεια, αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο όσοι συγκέντρωσαν το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη αύξηση της μαζικότητας θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση των περιφερειών όπου θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο τρεις ή, θεωρητικά, και περισσότεροι υποψήφιοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξουν παραιτήσεις, κατόπιν συνεννόησης, των ασθενέστερων υποψηφίων από τους χώρους του Κέντρου και της Αριστεράς, ώστε να υπάρξει, έστω στον δεύτερο γύρο, κοινό μέτωπο κατά της παράταξης της Λεπέν.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πραγματοποιήθηκε η μοναδική τηλεοπτική μονομαχία, με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να εκπροσωπεί την παράταξη Μακρόν, τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά που διεκδικεί την πρωθυπουργία για το RN και τον Μανουέλ Μπομπάρ από το NFP. Η συζήτηση ήταν κατά γενική ομολογία άνευρη και επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας. «Σε αντίθεση με τους δύο αντιπάλους μου, δεν σας υπόσχομαι τον ουρανό με τ’ άστρα», είπε ο Ατάλ, ο οποίος καυτηρίασε την εξαγγελία Μπαρντελά για μηδενική φορολογία σε όλους τους κάτω των 30 ετών. «Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε λάθος που πήγε στη Μαδρίτη, έπρεπε να μείνει εδώ, αφού δεν θα τον φορολογούσατε», είπε σαρκαστικά ο Ατάλ, αναφερόμενος στον διάσημο ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο Μπαρντελά κατηγόρησε την κυβέρνηση Μακρόν – Ατάλ για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και ουσιαστικά ενταφίασε προηγούμενες υποσχέσεις του RN για επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης από τα 64 στα 62 χρόνια, αφού περιόρισε την εφαρμογή της εξαγγελίας σε όσους έχουν συμπληρώσει 42 εργάσιμα χρόνια – δηλαδή έχουν αρχίσει να δουλεύουν στα 20 και δεν έχουν χάσει καθόλου ένσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT