Αλληλέγγυος προς τον Λίβανο ο Ερντογάν

Αλληλέγγυος προς τον Λίβανο ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει τη Δύση για τα σχέδια του Ισραήλ για περιφερειακή ανάφλεξη και για τα παιδιά που λιμοκτονούν στη Γάζα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την αλληλεγγύη του προς τον Λίβανο, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη ένταση στα σύνορά του με το Ισραήλ, εξέφρασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τις χώρες της περιοχής να στηρίξουν και αυτές τη Βηρυτό. «Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να επεκτείνουν τον πόλεμο στον Λίβανο, ενθαρρύνοντας το Ισραήλ να πραγματώσει τις βλέψεις του, προσφέροντας ακόμη και στήριξη σε αυτά τα σχέδια», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ στην Αγκυρα.

«Τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού για επέκταση του πολέμου στην περιοχή θα οδηγήσουν σε μεγάλη καταστροφή. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και θλιβερό όταν κράτη, τα οποία μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη, βρίσκονται αιχμάλωτα ενός παράφρονος όπως ο Νετανιάχου», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι οι εικόνες λιμοκτονούντων παιδιών στη Γάζα «αποτελούν ανεξίτηλο στίγμα και όνειδος για τον σύγχρονο κόσμο», ενώ επέκρινε τις μουσουλμανικές χώρες λέγοντας ότι «αυτές οι στιγμές θα μείνουν επίσης στην Ιστορία ως σύμβολο της αδυναμίας του ισλαμικού κόσμου». Καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ εν μέσω της γιορτής του Εΐντ αλ Αντά, ο Ερντογάν έκανε λόγο για τους 38.000 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν από την «ισραηλινή βαρβαρότητα».

Στις αρχές της εβδομάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά πως ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης είναι υπαρκτός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ερωτηθείς για τις απειλές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης εναντίον της Κύπρου, ο Φιντάν κάλεσε τη Λευκωσία «να μείνει μακριά» από τη σύρραξη.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τις φήμες που κυκλοφορούν για μετατόπιση συσχετισμών στη συμμαχία μεταξύ του ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP. «Η Λαϊκή Συμμαχία (το όνομα του συνασπισμού των δύο κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση) παραμένει ενωμένη και ενιαία. Κάθε επίθεση εναντίον μέλους της Συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων μας, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε», είπε ο Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του προέδρου για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ, μετά την αποτύπωση της απογοήτευσης του εκλογικού σώματος στις τοπικές εκλογές, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανάδειξη νέων στελεχών σε επτά επαρχιακά γραφεία του κόμματος και συγκεκριμένα σε πόλεις όπου το κυβερνών κόμμα υπέστη τη μεγαλύτερη διαρροή ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT