Mπάιντεν vs Τραμπ: «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο» – Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τηλεμαχία

Mπάιντεν vs Τραμπ: «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο» – Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τηλεμαχία

Η στρατηγική των δύο αντιπάλων στην πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση, αλλά και πρώτη συνάντησή τους από το 2020

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν τα ξημερώματα (03.00 ώρα Ελλάδος) σε ένα ντιμπέιτ που προσφέρει μια πρώτη ευκαιρία και στους δύο υποψηφίους να αναδιαμορφώσουν το πολιτικό τους αφήγημα ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι, στα 81 του χρόνια, παραμένει ικανός να καθοδηγήσει τις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσουν μία σειρά από προκλήσεις.

Ο 78χρονος Τραμπ, από την πλευρά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ντιμπέιτ για να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της καταδίκης του για κακούργημα στη Νέα Υόρκη και να πείσει ένα κοινό δεκάδων εκατομμυρίων ότι είναι κατάλληλος να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο.

Θα αλλάξουν άποψη οι ψηφοφόροι;

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ εισέρχονται στο ντιμπέιτ εν μέσω σφοδρών «αντίθετων ανέμων», καθώς «το κοινό έχει κουραστεί από την ταραχώδη πολιτική και κομματική ζωή», όπως αναφέρει το Associated Press.

Και οι δύο υποψήφιοι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην πλειονότητα των Αμερικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ προτείνουν εντελώς διαφορετικά οράματα σχεδόν για κάθε βασικό ζήτημα.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί σαρωτικά σχέδια για την αναδιαμόρφωση του αμερικανικού κυβερνητικού σχήματος, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, και ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο αντίπαλός του θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία.

Περίπου τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η τηλεοπτική αναμέτρηση προσφέρει στους δύο υποψηφίους τη δυνατότητα να αλλάξουν το αποτέλεσμα της κούρσας.

Πολλά θα κριθούν από το ποιος από τους δύο θα κερδίσει περισσότερο τη συμπάθεια του κοινού, όχι μόνο με αυτά που θα πει αλλά και με την ικανότητά του να αλληλεπιδρά, δεδομένου και του θέματος της ηλικίας τους, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. 

Για ένα από τα πιο καθοριστικά ντιμπέιτ στην Ιστορία των ΗΠΑ κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNN, που το φιλοξενεί. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος και ένας πρώην πρόεδρος θα αναμετρηθούν ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών.

«Τα ντιμπέιτ τείνουν να μην αλλάζουν την αντίληψη των ψηφοφόρων με τρόπο που να αλλάζει την ψήφο τους: Συνήθως ενισχύουν μία άποψη, δεν πείθουν», δήλωσε η Κάθλιν Χολ Τζέιμιεσον, επικεφαλής του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Ανενμπεργκ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και ειδική σε θέματα προεδρικής επικοινωνίας.

«Αυτό που κάνει αυτό το ντιμπέιτ διαφορετικό είναι ότι έχουμε στην ουσία δύο “κατεστημένους” υποψηφίους για τους οποίους οι ψηφοφόροι έχουν πολύ καλά διαμορφωμένες απόψεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι σωστές ή ότι ταιριάζουν με αυτό που θα δουν οι ψηφοφόροι στις οθόνες», πρόσθεσε η ίδια.

Χωρίς κοινό μετά το χαοτικό 2020

Mπάιντεν vs Τραμπ: «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο» – Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τηλεμαχία-1

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν δεν έχουν βρεθεί στην ίδια «σκηνή», ούτε καν έχουν μιλήσει μετά το τελευταίο τους ντιμπέιτ, μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ δεν παρέστη στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, αφού ηγήθηκε μιας πρωτοφανούς και ανεπιτυχούς προσπάθειας να ανατρέψει την ήττα του, η οποία κορυφώθηκε με την εξέγερση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Η τηλεμαχία, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, με δύο διαλείμματα, θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, πριν ακόμη και από τα συνέδρια των κομμάτων, και θεωρείται εύλογα μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία, καθώς η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

Στοχεύοντας να αποφύγει την επανάληψη των χαοτικών αναμετρήσεων του 2020, ο Μπάιντεν επέμεινε –και ο Τραμπ συμφώνησε– να διεξαχθεί το ντιμπέιτ χωρίς κοινό και να επιτραπεί στο δίκτυο να κλείσει τα μικρόφωνα των υποψηφίων όταν δεν είναι η σειρά τους να μιλήσουν. 

Οι Δημοκρατικοί περιμένουν από τον 81χρονο Μπάιντεν να άρει τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του.

Ο 78χρονος Τραμπ, από την άλλη, καλείται να «αποκρούσει», στοχεύοντας σε μια ισορροπημένη παρουσία, τις κατηγορίες πως παραείναι απρόβλεπτος για να ξαναγίνει πρόεδρος.

Τα 4 κεντρικά ζητήματα της αναμέτρησης

Ο Μπάιντεν αναμένεται να σφυροκοπήσει τον Τραμπ για τις αμβλώσεις, έναν από τους λίγους προνομιακούς τομείς όπου φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του τέως προέδρου, καθώς και για τον θαυμασμό που εκφράζει ο αντίπαλός του για τους ξένους δικτάτορες.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να «αποκαλύψει» την Αμερική του Μπάιντεν ως χώρα που μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την έκρηξη της εγκληματικότητας και τα οικονομικά προβλήματα.

Εκτός από τις αμβλώσεις, το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και την οικονομία, και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των εκστρατειών των κομμάτων, όπως και οι έντονα διαφορετικές απόψεις των υποψηφίων για τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο και τις συμμαχίες της.

Οι διαφορές σχετικά με τον πληθωρισμό, τη φορολογική πολιτική και τις κυβερνητικές επενδύσεις για την κατασκευή υποδομών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πεδίο για περαιτέρω αντιπαραθέσεις.

Το ντιμπέιτ πραγματοποιείται λιγότερο από ένα μήνα μετά την καταδίκη του Τραμπ σε ποινική υπόθεση στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη αναφερθεί στην ενοχή Τραμπ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ωστόσο ο τέως πρόεδρος επιμένει ότι είναι θύμα ενός σχεδίου να χρησιμοποιηθεί το νομικό σύστημα ως όπλο για να παρέμβει στις εκλογές.

Ακραίες πιέσεις ενόψει της «μονομαχίας»

Mπάιντεν vs Τραμπ: «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο» – Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τηλεμαχία-2

Τα προεδρικά ντιμπέιτ δεν κρίνουν πάντα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η αγωνία των δύο «στρατοπέδων» ενόψει του πρώτου φετινού ντιμπέιτ που διεξάγεται τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως συνήθως, είναι αισθητή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταλύσει εδώ και μέρες στο καταφύγιο του Καμπ Ντέιβιντ μαζί με τους συμβούλους του, καταστρώνοντας τη στρατηγική του για το πώς θα αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του.

«Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι έχει εγκλωβιστεί σε μία εκλογική μονομαχία για την ίδια την ψυχή του έθνους», αναφέρουν αναλυτές του CNN σε κεντρικό άρθρο του ειδησεογραφικού δικτύου με τίτλο «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο θα μπορούσε να ανατρέψει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο όσο καμία άλλη».

Υποστηρίζει ότι ο Τραμπ είναι εγκληματίας και πολύ επικίνδυνος και απερίσκεπτος για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Εχει επίσης επικρίνει τον Τραμπ για τη χρήση γλώσσας «ναζί» και καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, προσθέτοντας πως με την επιλογή τους θα κρίνουν τη δυνατότητα του λαού να συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική κατάσταση στην Αμερική.

Ντόπινγκ και μηχανή ψεύδους

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έκανε προθέρμανση για το ντιμπέιτ με πρωτοφανείς υπόνοιες κατά του Μπάιντεν ότι θα είναι «φτιαγμένος» από ναρκωτικά, επειδή, όπως ισχυρίζεται, ο Αμερικανός πρόεδρος με δυσκολία καταφέρνει να σταθεί όρθιος ή να τελειώσει μία φράση.

Σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, η ιδέα ότι ένας υποψήφιος θα κατηγορούσε τον αντίπαλό του για ντόπινγκ θα ήταν αδιανόητη. Ωστόσο, ο Τραμπ με την τακτική του έχει καταρρίψει όλα τα προηγούμενα πρότυπα.

Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος καυχιέται για τις δημοσκοπήσεις, που σύμφωνα με την ομάδα του δείχνουν ότι προηγείται σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά, ενώ κατηγορεί τον Μπάιντεν για το ίδιο το παράπτωμα που έχει συνδεθεί περισσότερο με τον ίδιο, το ψέμα.

«Ο άνθρωπος είναι κινούμενη μηχανή ψεύδους», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, ενώ κατηγόρησε τον Μπάιντεν και για τις επιδόσεις του στο γκολφ, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να χτυπήσει μία μπάλα 10 μέτρα μακριά.

Ο ανεκπλήρωτος στόχος

Mπάιντεν vs Τραμπ: «Ενα ντιμπέιτ χωρίς προηγούμενο» – Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τηλεμαχία-3

Ο πρώην συντάκτης ομιλιών του Ομπάμα, Τέρι Ζούπλατ, τόνισε ότι οι επιτυχημένες εμφανίσεις στο ντιμπέιτ αφηγούνται μία συνεκτική ιστορία για το πού βρίσκεται η χώρα και πού πηγαίνει.

Ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν έχουν εκπληρώσει μέχρι στιγμής αυτόν τον στόχο. Η σημερινή Πέμπτη είναι η καλύτερη ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μετά το ντιμπέιτ, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ θα ταξιδέψουν σε πολιτείες που θεωρούν κρίσιμες για τις κάλπες του φθινοπώρου. Ο Τραμπ πηγαίνει στη Βιρτζίνια, ένα άλλοτε προνομικακό πεδίο μάχης που έχει μετατοπιστεί προς τους Δημοκρατικούς τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπάιντεν θα πετάξει στη Βόρεια Καρολίνα, μία πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε με μικρή διαφορά το 2020, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της εκστρατείας του μέχρι στιγμής.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ακόμη ένα ντιμπέιτ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από AP, CNN, ABC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT