Ο Ζελένσκι θα υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι θα υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία έχει υπογράψει φέτος συμφωνίες ασφαλείας με 17 χώρες, ενώ έχει καλέσει το ΝΑΤΟ να λάβει «ισχυρή» απόφαση για να φέρει το Κίεβο πιο κοντά στους κόλπους του

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, δήλωσε ότι θα υπογράψει τρεις συμφωνίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης μιας με την Ε.Ε. των 27.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συζητηθεί η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής, πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε επίσημες ενταξιακές συνομιλίες για το Κίεβο, διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια.

Η Ουκρανία, η οποία δίνει μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχει υπογράψει φέτος συμφωνίες ασφαλείας με 17 χώρες.

Νέα συμφωνία ασφαλείας και με την Ε.Ε.

Ο Ζελένσκι μίλησε για νέα συμφωνία ασφαλείας που σκοπεύει να υπογράψει με την Ε.Ε., αλλά δεν κατονόμασε τις άλλες δύο χώρες που ανέφερε ότι θα υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες.

«Για πρώτη φορά, αυτή η συμφωνία θα κατοχυρώσει τη δέσμευση και των 27 κρατών μελών να παράσχουν στην Ουκρανία εκτεταμένη υποστήριξη, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εσωτερικές θεσμικές αλλαγές», δήλωσε στο X.

Λίγο μετά την άφιξη του Ζελένσκι, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός ηγέτης θα συναντηθεί επίσης με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη.

Το Κίεβο έχει παροτρύνει το ΝΑΤΟ να λάβει «ισχυρή» απόφαση για να φέρει το Κίεβο πιο κοντά στους κόλπους του, κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT