Περισσότεροι από ποτέ οι άστεγοι στο Λονδίνο

Περισσότεροι από ποτέ οι άστεγοι στο Λονδίνο

Το 45% των καταγεγραμμένων αστέγων είναι Βρετανοί υπήκοοι, ενώ το 25% προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρώπης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των αστέγων στο Λονδίνο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Homeless Link.

Ανάμεσα στον Μάρτιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024, περίπου 12.000 άτομα είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η ένωση Homeless Link.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 19% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και κατά 58% αυξημένος σε σχέση με δέκα χρόνια πριν ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη βρετανική πρωτεύουσα, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της η Homeless Link.

«Η τρομακτική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο στο Λονδίνο δείχνει ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει αποφασιστική δράση», δηλώνει σε ανακοίνωση ο Ρικ Χέντερσον, πρόεδρος της Homeless Link.

Συγκεκριμένα, ζητά την κατασκευή φθηνών κατοικιών και την οικονομική υποστήριξη των οργανώσεων και θεσμών που προσεγγίζουν τους άστεγους με σκοπό να τους βοηθήσουν «να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των προβλημάτων που τους οδήγησαν στον δρόμο».

Το ζήτημα της στέγασης και κυρίως η πρόσβαση των νεότερων ατόμων χαμηλού εισοδήματος στη στέγαση αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις χρόνιες ελλείψεις στέγης προστέθηκαν και οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που οδήγησαν στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού και των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα πέμπτο (17%) των ανθρώπων που έγιναν άστεγοι τον περασμένο χρόνο είχαν προηγουμένως περάσει από κάποιο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι οργανώσεις αρωγής των αιτούντων άσυλο έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απόφαση της κυβέρνησης των Τόρις να μειώσει τον χρόνο που δίνεται στους ανθρώπους που έχουν λάβει άσυλο προκειμένου να βρουν στέγη.

Οι Βρετανοί υπήκοοι αποτελούν το 45% των καταγεγραμμένων αστέγων, ενώ το 25% προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT