Η Boeing σε νέες περιπέτειες για την πόρτα που χάθηκε στα 16.000 πόδια

Η Boeing σε νέες περιπέτειες για την πόρτα που χάθηκε στα 16.000 πόδια

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ επέπληξε την εταιρεία επειδή έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες και εικασίες σχετικές με τα αίτια του συμβάντος ενώ η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Boeing συγκέντρωσε εκ νέου σήμερα τα «πυρά» των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών Αρχών στις ΗΠΑ, για όσα έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί σχετικά με την πτήση του περασμένου Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της οποίας ένα αεροσκάφος τύπου 737 Max έχασε μια από τις πόρτες του σε ύψος περίπου 16.000 ποδιών εκθέτοντας έτσι τους επιβάτες σε θυελλώδεις ανέμους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη, ένα στέλεχος της Boeing, η Ελίζαμπεθ Λουντ, έδωσε νέες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν.

Η Boeing σε νέες περιπέτειες για την πόρτα που χάθηκε στα 16.000 πόδια-1
(National Transportation Safety Board via AP, File)

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το επίμαχο 737 Max είχε φύγει από το εργοστάσιο χωρίς όμως να έχει τέσσερα μπουλόνια τα οποία ήταν απαραίτητα για να συγκρατούν στη θέση της την πόρτα. Τα εν λόγω εξαρτήματα είχαν αφαιρεθεί καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, πλην όμως εκείνα τελικώς δεν αντικαταστάθηκαν λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που εργάζονταν πάνω στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Η εν λόγω πόρτα τοποθετήθηκε χωρίς όμως τα συγκεκριμένα εξαρτήματα και παρέμεινε στη θέση της για συνολικά 500 ώρες πτήσης μέχρι να αποκολληθεί ξαφνικά στις 5 Ιανουαρίου. Η Λουντ φέρεται να μοιράστηκε τις εν λόγω πληροφορίες με τους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκείνοι δεν θα έπρεπε να τις δημοσιεύσουν πριν από το πρωί της Πέμπτης.

Ωστόσο, σήμερα (Πέμπτη) το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (National Transportation Safety Board-NTSB) επέπληξε την Boeing με την κατηγορία ότι έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες και εικασίες σχετικές με τα αίτια του συμβάντος ενώ όμως η έρευνα για την εν λόγω υπόθεση συνεχίζεται. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το NTSB έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ενημερώσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα εκείνο το συμβάν του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά και ότι πρόκειται να αποκλείσει την Boeing από κάθε πρόσβαση στα στοιχεία της εν εξελίξει έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιανουαρίου ένα Boeing 737 Max-9 της Alaska Airlines, που εκτελούσε την πτήση Πόρτλαντ-Οντάριο, προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση όταν μια από τις πόρτες του «έσκασε» στον αέρα προκαλώντας ταχεία αποσυμπίεση.

Η Boeing σε νέες περιπέτειες για την πόρτα που χάθηκε στα 16.000 πόδια-2
(National Transportation Safety Board via AP)

Το περιστατικό εκείνο δεν είχε προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, πλην όμως αναζωπύρωσε τη διεθνή ανησυχία αναφορικά με την ποιότητα των αεροσκαφών του αμερικανικού κολοσσού.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT