Στόλτενμπεργκ: Ισχυρός νατοϊκός σύμμαχος οι ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών

Στόλτενμπεργκ: Ισχυρός νατοϊκός σύμμαχος οι ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας «ισχυρός σύμμαχος» του ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας «ισχυρός σύμμαχος» του ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ των κ.κ. Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

«Αναμένω από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός σύμμαχος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηθείς για τις επικριτικές προς το ΝΑΤΟ δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρώην πρόεδρος και νυν προεδρικός υποψήφιος Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι επικρίσεις του «δεν στρέφονται εναντίον του ΝΑΤΟ αλλά κατά των συμμάχων που δεν συμμετέχουν με επαρκή χρηματικά ποσά στις δαπάνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Αυτή η κατάσταση έχει «αλλάξει πλέον», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ καθώς 23 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ καταβάλλουν πια τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

Μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τα πιο πολλά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική, αλλά αναμένω από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός σύμμαχος», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου.

Διάδοχός του θα είναι ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της Συμμαχίας κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να επιτύχει «σημαντική πρόοδο» στα εκεί πεδία των μαχών.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν καμία σημαντική πρόοδο» στην Ουκρανία, ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT