Ρούζα Ιγκνάτοβα: Η επικηρυγμένη με 5 εκατ. δολάρια «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Ρούζα Ιγκνάτοβα: Η επικηρυγμένη με 5 εκατ. δολάρια «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων δίνουν οι αμερικανικές αρχές σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της κρυπτοβασίλισσας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ρούζα Ιγκνάτοβα, γνωστής ως Missing Cryptoqueen, αυξήθηκε από τις αμερικανικές αρχές σε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η 44χρονη Γερμανίδα, γεννημένη στη Βουλγαρία, καταζητείται από το FBI για την ενορχήστρωση μιας απάτης κρυπτονομισμάτων ύψους 4,5 δισ. δολαρίων με την ονομασία OneCoin.

Αγνοείται από το 2017, όταν οι αμερικανικές αρχές υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης και οι ερευνητές άρχισαν να την πλησιάζουν. Πριν από τρεις εβδομάδες, ένα podcast και ένα ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψαν τους δεσμούς της με τον βουλγαρικό υπόκοσμο και το ύποπτο αφεντικό της μαφίας που εμπλέκεται στην εξαφάνισή της και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στην πιθανή δολοφονία της.

Ωστόσο, οι αρχές συνεχίζουν να καταδιώκουν την Ιγκνάτοβα.

Το 2022, το FBI την πρόσθεσε στον κατάλογο των 10 πιο καταζητούμενων προσώπων, προσφέροντας αμοιβή 100.000 δολαρίων, η οποία αργότερα αυξήθηκε σε 250.000 δολάρια.

Την Τετάρτη, το ποσό αυτό αυξήθηκε και πάλι κατά είκοσι φορές, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταμοιβής για το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προσφέρουμε αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και/ή στην καταδίκη της Γερμανίδας υπηκόου Ρούζα Ιγκνάτοβα, γνωστής ως “Cryptoqueen“, για τον ρόλο της σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα απάτης στην ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.


Ρούζα Ιγκνάτοβα: Η επικηρυγμένη με 5 εκατ. δολάρια «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»-1

Είναι προς το παρόν η μόνη γυναίκα που αποτελεί στόχο του αμερικανικού προγράμματος καταζητούμενων.

Αντίστοιχη αμοιβή ύψους 5 εκατ. δολαρίων προσφέρεται για πληροφορίες σχετικά με τον Ντάνιελ Κινάχαν, ο οποίος κατονομάζεται ως επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Το ίδιο ποσό προσφέρεται για πληροφορίες σχετικά με τον Σεμιόν Μογκίλεβιτς, που φέρεται να είναι το αφεντικό του εγκλήματος με έδρα τη Ρωσία, και τον Γιουλάν Αντονάι Αρχάγα Καρίας, γνωστό ως Porky, το υψηλότερο μέλος της εγκληματικής συμμορίας MS-13 στην Ονδούρα.

Ρούζα Ιγκνάτοβα: Η επικηρυγμένη με 5 εκατ. δολάρια «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»-2

Οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες στη Ρούζα Ιγκνάτοβα.

Στη Βουλγαρία, όπου η OneCoin λειτουργούσε από τη Σόφια, ένας αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι θα της απαγγελθούν κατηγορίες ερήμην της.

Η Τζέιμι Μπάρλετ, της οποίας το podcast του BBC έφερε την παγκόσμια προσοχή στην ιστορία της, πιστεύει ότι η αύξηση της αμοιβής στοχεύει σε ανθρώπους που πιθανώς εξακολουθούν να την προστατεύουν. «Το FBI εστιάζει τώρα εκ νέου τις προσπάθειές του στους ανθρώπους γύρω από τη Ρούζα, προσπαθώντας να δελεάσει τους στενούς της συνεργάτες να έρθουν σε επαφή μαζί της. Τα 100.000 δολάρια δεν θα έπειθαν ένα κατώτερο μέλος ενός συνδικάτου εγκλήματος ή έναν προσωπικό σωματοφύλακα να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή του FBI – είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά 5 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να το κάνουν. Πιθανότατα θα ξέρουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT