Μέση Ανατολή: Τα σχέδια του Ισραήλ για «νεκρή ζώνη» στον Λίβανο

Μέση Ανατολή: Τα σχέδια του Ισραήλ για «νεκρή ζώνη» στον Λίβανο

Στη σκιά της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός πλήττει εδώ και μήνες κτίρια, υποδομές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε βάθος 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που εξελίσσεται η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει εκτάσεις του νότιου Λιβάνου, σημειώνουν σε αποκαλυπτικό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Το βρετανικό μέσο επισημαίνει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δάση, καθώς και σε στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ. Υπογραμμίζει ότι σε χωριά και πόλεις, που βρίσκονται στα σύνορα, ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί εντός ενός διαδρόμου 5 χιλιομέτρων βόρεια της «Γαλάζιας Γραμμής». Πρόκειται για τα σύνορα που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων, data από ραντάρ, κυβερνητικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και συνεντεύξεων με τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους, ερευνητές, εργαζόμενους στην πολιτική άμυνα και κατοίκους.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Financial Times υποδηλώνουν ότι καθώς οι διαπραγματεύσεις παραπαίουν, ο ισραηλινός στρατός έχει χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στο έδαφος.

Μέση Ανατολή: Τα σχέδια του Ισραήλ για «νεκρή ζώνη» στον Λίβανο-1

Οι σχεδόν καθημερινοί από αέρος και στεριάς βομβαρδισμοί και ο εμπρηστικός λευκός φώσφορος έχουν καταστήσει μεγάλο μέρος των 5 χιλιομέτρων βόρεια της «Γαλάζιας Γραμμής» ακατοίκητο.

Οι ζημιές, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η οικονομική ζημιά έχουν αφήσει μια λωρίδα γης να μοιάζει με «νεκρή ζώνη» που δημιουργεί το Ισραήλ στον Λίβανο.

Τα περισσότερα κτίρια είναι άδεια – πολλά έχουν καταστραφεί. Ελάχιστοι κάτοικοι έχουν παραμείνει.

Οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας που θα περιελάμβανε την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα δεν έχουν γίνει πράξη.

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε de facto στρατιωτική ζώνη, που περιπολείται από μαχητές της Χεζμπολάχ, τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις και τους ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Οι FT συνδύασαν δεδομένα από εμπορικούς δορυφόρους με έρευνα του CUNY Graduate Center και του Oregon State University. Οι ερευνητές εφαρμόζουν μια τεχνική που χρησιμοποιεί εικόνες από δορυφόρους «ραντάρ συνθετικού ανοίγματος», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές σε κτίρια.

Στην Αΐτα αλ Τσαάμπ, κοντά στα σύνορα, υπάρχουν συστάδες καταστροφής. Το κέντρο της πόλης έχει πληγεί σκληρά από τις 8 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χεζμπολάχ άρχισε να εξαπολύει πυρά στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Χαμάς και για να απομακρύνει τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γάζα.

Αυτό προκάλεσε συνεχείς εχθροπραξίες τύπου «οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Στον Λίβανο, λέει ο Μοχάμαντ Σρουρ, δήμαρχος της Αΐτα αλ Τσαάμπ, «γίνεται συστηματική καταστροφή. Καταστρέφουν τις υποδομές, για να καταστήσουν αδύνατο να επιστρέψουμε και να ζήσουμε εδώ».

Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μέση Ανατολή: Τα σχέδια του Ισραήλ για «νεκρή ζώνη» στον Λίβανο-2

Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 90 πολίτες και 300 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με έναν απολογισμό των FT – περισσότεροι μαχητές από όσους έχασαν τη ζωή τους σε έναν βίαιο μηνιαίο πόλεμο το 2006.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από δύο δεκάδες στρατιώτες και αμάχους και έχουν εκτοπίσει περίπου 60.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ισραηλινής κυβέρνησης και μια καταμέτρηση των FT.

Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο: Το Ισραήλ απαιτεί από τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τις δυνάμεις της –συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης μονάδας Radwan– από τα σύνορα, αλλά η οργάνωση επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διεξάγει καθημερινές επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Στην πράξη, η απόσυρση των μαχητών της θα ήταν σχεδόν αδιανόητη, δήλωσαν αναλυτές, διπλωμάτες, Λιβανέζοι αξιωματούχοι και άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δεν είναι μόνο η ισχυρότερη στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου, αλλά ελέγχει επίσης τον Νότο, όπου είναι βαθιά ενσωματωμένη στις κοινότητες εδώ και δεκαετίες.

Το να μας ζητάτε να αποσυρθούμε από τον Νότο είναι σαν να ζητάτε από ένα ψάρι να μην κολυμπήσει στη θάλασσα», δήλωσε ένας μαχητής της Χεζμπολάχ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι φόβοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, με τη ρητορική να γίνεται όλο και πιο πολεμική κι από τα δύο στρατόπεδα.

Η λιβανέζικη οργάνωση δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τοποθεσίες βαθιά μέσα στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ έχει δολοφονήσει υψηλόβαθμους διοικητές της Χεζμπολάχ.

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος έθεσε το εξής ερώτημα: Είναι η διπλωματία και η de facto νεκρή ζώνη αρκετά για να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πόλεμο; «Ή θα θελήσουν να επεκτείνουν τον πόλεμο και να επιχειρήσουν το ανόητο σχέδιό τους να προσπαθήσουν να εξαλείψουν εντελώς τη Χεζμπολάχ;»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για νεκρή ζώνη». «Θέλουμε απλώς να απωθήσουμε τη Χεζμπολάχ. Δεν έχουμε θέμα με τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ, τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις ή τους Λιβανέζους πολίτες που μένουν εκεί. Αλλά πρέπει να “καθαρίσουμε” την περιοχή από την παρουσία της Χεζμπολάχ. Αποτελούν άμεση απειλή για τα ισραηλινά σπίτια. Πρόκειται για μια τακτική ανάγκη για την παροχή ασφάλειας στους Ισραηλινούς κατοίκους».

Πηγή: Financial Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT