Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ξεκινά η συζήτηση για τα «πρόσωπα» της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ξεκινά η συζήτηση για τα «πρόσωπα» της ευρωπαϊκής ηγεσίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη «στρατηγική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν με το ζήτημα των προσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Επί της ουσίας, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της κοινής πρότασης των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων για τις ανώτατες ευρωπαϊκές θέσεις, δηλαδή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πάντως, και τα δύο ζητήματα είχαν παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το δείπνο των «27» με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται για αρκετή ώρα σε σειρά τροποποιήσεων του κειμένου της στρατηγικής ατζέντας, που κατέθεσαν Γερμανία και Γαλλία για διάφορα ζητήματα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανταγωνιστικότητα έως την διεύρυνση και την άμυνα. 

Νωρίτερα, οι συζητήσεις για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την άμυνα και την ασφάλεια κατέληξαν ήδη σε συμφωνία για τα σχετικά συμπεράσματα. 

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών αναλώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών επενδύσεων με αρκετές χώρες – όπως η Γερμανία- να ζητούν να μην υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, έκανε λόγο για 500 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για τις σχετικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, παρά τις επιμέρους διαφωνίες κάποιων κρατών μελών, υπήρξε συμφωνία των «27» ότι η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους παραμένει εθνική αρμοδιότητα, ενώ συμπεριλήφθηκε ειδική έμμεση αναφορά στις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή εναντίον κράτους μέλους της Ε.Ε, που συμβάλλει στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του για κάθε κράτος μέλος. 

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου υπεγράφησαν «εγγυήσεις ασφάλειας» μεταξύ της Ε.Ε και Κιέβου, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένκσι. Δεν αφορά, πάντως, αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο, αλλά κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας με στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά μέσα για τα επόμενα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT