Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επετεύχθη συμφωνία για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επετεύχθη συμφωνία για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Ενστάσεις από Μελόνι και Ορμπαν – Αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο της στρατηγικής ατζέντας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λευκός καπνός» βγήκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ωστόσο, καμία από τις τρεις υποψηφιότητες δεν πέρασε με ομοφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά της Κάλας και του Κόστα, ενώ απείχε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Βίκτορ Ορμπαν ψήφισε υπέρ του Κόστα, κατά της Φον ντερ Λάιεν και απείχε για την Κάλας.

Νωρίτερα, πάντως, απειλήθηκαν με «εκτροχιασμό» οι συζητήσεις για τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. όταν Γερμανία και Γαλλία κατέθεσαν την τελευταία στιγμή νέο κείμενο με σειρά τροποποιήσεων, τις οποίες αρνήθηκε η Ελλάδα, στο πλευρό της οποίας τάχθηκε η πλειονότητα των εταίρων. Η Γερμανία, μάλιστα, επεδίωκε να μην γίνει καμία αναφορά σε «πρωτοπόρα πρότζεκτ» και πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε όλη την Ε.Ε., σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., θέση με την οποία συμφώνησαν άμεσα η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι ζητώντας να παραμείνει το κείμενο ως έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η «παρέμβαση» υπέρ της διατήρησης του κειμένου υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των χωρών, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και το Βέλγιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT