Σημάνσεις κινδύνου σε τρόφιμα

Πρόταση για ενδείξεις στις συσκευασίες τροφίμων προς ενημέρωση των καταναλωτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις από ειδικούς και διεθνείς φορείς, τα «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» (UPFs) φαίνεται πως αντικαθιστούν σταδιακά τα υγιεινά προϊόντα στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, κυρίως του δυτικού κόσμου. Χθες ο επιστήμονας που πρώτος εισήγαγε τον όρο γι’ αυτά τα τρόφιμα δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα να μπουν στις συσκευασίες τους ενδείξεις όμοιες με εκείνες που φέρουν τα πακέτα των τσιγάρων, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν μέρα με τη μέρα την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο διαιτολόγιο, παρά το γεγονός ότι σχετίζονται με την εμφάνιση πολλαπλών χρόνιων παθήσεων», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, Κάρλος Μοντέρο. «Τα UPFs αντικαθιστούν τα υγιεινά τρόφιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την παχυσαρκία και τις παθήσεις που τη συνοδεύουν, όπως ο διαβήτης. Χρειάζονται παγκόσμιες καμπάνιες όμοιες με εκείνες εναντίον του καπνίσματος για να κατεβάσουμε ξανά την καμπύλη. Καμπάνιες που θα ενημερώνουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων».

Υπενθυμίζεται πως ως υπερεπεξεργασμένα προϊόντα λογίζονται σχεδόν όλα τα έτοιμα γεύματα και τα fast food, τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και τα αλμυρά σνακ, τα δημητριακά πρωινού, τα ενεργειακά ποτά και οι μπάρες πρωτεΐνης. Επεξεργασμένα συστατικά χρησιμοποιούνται βεβαίως σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Αν και η πλήρης αποφυγή τους καθίσταται δύσκολη, οι ποσότητες στις οποίες καταναλώνονται σήμερα ανησυχούν έντονα επιστήμονες και ειδικούς υγείας.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που καταναλώνει ο μέσος κάτοικος είναι πλέον υπερεπεξεργασμένα, ενώ μεταξύ των νέων και των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων το ποσοστό κατανάλωσης ανέρχεται έως και στο 80% της συνολικής διατροφής.

Ο καθηγητής Μοντέρο έκανε ευθύ παραλληλισμό ανάμεσα στις εταιρείες που παράγουν τα τρόφιμα αυτού του είδους και τις καπνοβιομηχανίες: «Και οι δύο παράγουν προϊόντα που προκαλούν σοβαρές ασθένειες και πρόωρο θάνατο. Και τα δύο παράγονται από βιομηχανίες που επενδύουν τα κέρδη τους από τα εθιστικά τους προϊόντα σε επιθετικό μάρκετινγκ και λόμπινγκ, ώστε να παρακάμψουν τους διεθνείς περιορισμούς. Τέλος, και οι δύο βιομηχανίες είναι εξ ορισμού παθογενείς, κατά συνέπεια η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τους δεν έχει κανένα νόημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT