Debate: Υψηλοί τόνοι από Σούνακ και Στάρμερ

Debate: Υψηλοί τόνοι από Σούνακ και Στάρμερ

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης το σκάνδαλο στοιχημάτων και το μεταναστευτικό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντιπαρατέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν συντριπτική νίκη των Εργατικών, οι Συντηρητικοί βρίσκονταν χθες σε κρίση εξαιτίας των αποκαλύψεων για στοιχήματα γύρω από την ημερομηνία των εκλογών. Οι δύο αντίπαλοι ανέβασαν ακόμη περισσότερο τους τόνους σε σχέση με την πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση στις αρχές του μήνα, με λεκτικές αψιμαχίες από την αρχή.

Απαντώντας σε ερώτηση γυναίκας μέλους του κοινού γύρω από την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ εκλεγμένων αρχόντων και εκλογικού σώματος, ο Στάρμερ επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας ότι ο Σούνακ είχε καταδικασθεί σε χρηματικό πρόστιμο για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εκτιμώ ότι τα τελευταία 14 χρόνια η πολιτική έγινε υπερβολικά ωφελιμιστική και οι βουλευτές άρχισαν να σκέφτονται κυρίως πώς μπορούν να επωφεληθούν», είπε ο Στάρμερ. Ο πρωθυπουργός απάντησε στον αντίπαλό του ότι ακεραιότητα στην πολιτική «σημαίνει να παρουσιάζεις με σαφήνεια τους στόχους σου», για να κατηγορήσει τον επικεφαλής των Εργατικών για «ανειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή του να μην αυξήσει τη φορολογία».

Τη στήριξή του στο ακροδεξιό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος παραδοσιακός δωρητής των Τόρις, σερ Τζον Χολ.

Η συζήτηση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο γύρω από το θέμα της μετανάστευσης. Ο Σούνακ υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για μεταγωγή και κράτηση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και επιτέθηκε στον Στάρμερ για την ασάφεια του προεκλογικού προγράμματος της αντιπολίτευσης. «Η ερώτηση είναι απλή. Τι θα κάνατε εσείς;», ρώτησε ο πρωθυπουργός, με τον ηγέτη των Εργατικών να επαναλαμβάνει ότι θέλει να «επιτεθεί στις συμμορίες διακινητών» και να βελτιώσει τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απέλασης όσων δεν δικαιούνται προστασία. Ο 61χρονος Στάρμερ υπενθύμισε έμμεσα στον Σούνακ τη νομική εμπειρία του από τη θέση του διευθυντή του γραφείου του αρχιεισαγγελέα της Αγγλίας και της Ουαλίας ως εγγύηση της σοβαρότητας με την οποία θα διαχειρισθεί τα κρίσιμα ζητήματα. Η διαφορά υπέρ των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου παραμένει πάνω από το 20%.

Ερευνα εγκαινίασε χθες η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, Μετ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, γύρω από παράνομα στοιχήματα τουλάχιστον επτά αξιωματικών της σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η έρευνα, που θα πραγματοποιείται παράλληλα με αυτήν βουλευτών των Τόρις που στοιχημάτισαν για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αποτελεί απόπειρα της κυβέρνησης να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τους τζογαδόρους βουλευτές των Τόρις.

Ενας από τους ύποπτους αστυφύλακες υπηρετεί στην προσωπική φρουρά του Σούνακ και ενδέχεται να πληροφορήθηκε ότι η 4η Ιουλίου θα ήταν η ημέρα των εκλογών. Από τα πολιτικά στελέχη, ο Κρεγκ Ουίλιαμς, ο στενότερος σύμβουλος του Σούνακ, αντιμετωπίζει ήδη έρευνα της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών για στοίχημα που κατέθεσε σε ιστοσελίδα ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν τον Ιούλιο, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας. Τα στοιχήματα και άλλων ανώτατων στελεχών των Τόρις ερευνώνται από την Αρχή.

Στο μεταξύ, τη στήριξή του στο ακροδεξιό κόμμα Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε χθες ο δισεκατομμυριούχος παραδοσιακός δωρητής των Συντηρητικών, σερ Τζον Χολ. Ο Χολ, πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ο οποίος δώρισε περισσότερες από 500.000 στερλίνες στο κόμμα, εμφανίσθηκε χθες στο πλευρό του Φάρατζ σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Μεταρρύθμιση, στο Ντέραμ της βόρειας Αγγλίας. Ο Φάρατζ ευχαρίστησε τον Χολ και υπενθύμισε στο κοινό ότι ο σημερινός μεγιστάνας υπήρξε γιος ανθρακωρύχου. Ο 91χρονος Χολ υπήρξε ο κυριότερος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας της Τερέζα Μέι στις πρόωρες εκλογές του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT