Ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ: Εντονος προβληματισμός στους Δημοκρατικούς για την εμφάνιση του προέδρου

Ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ: Εντονος προβληματισμός στους Δημοκρατικούς για την εμφάνιση του προέδρου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ αναφέρουν ότι «έχουμε πρόβλημα», ύστερα από την προβληματική κατά πολλούς εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την πολυαναμενόμενη τηλεμαχία του με τον μεγάλο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ στα πλατό του CNN το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος).

Μια σειρά στελεχών των Δημοκρατικών με τους οποίους επικοινώνησε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, μετά την 90λεπτη συζήτηση των δύο ηλικιωμένων υποψηφίων, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εμφανή αδυναμία τού νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις του ντιμπέιτ, εκφράζοντας ανησυχία για το υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας που έχει ακόμη πάνω από τέσσερις μήνες.

Χωρίς να ανταλλάξουν καν χειραψία, Μπάιντεν και Τραμπ συγκρούστηκαν στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος τέως πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο νυν πρόεδρος εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος», ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι», προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Επικράτηση Τραμπ

Σύμφωνα με άμεση σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το ίδιο το CNN για την τηλεμαχία των δύο αντιπάλων, δύο στους τρεις τηλεθεατές (67%) έκριναν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επικράτησε κατά την αντιπαράθεση στο στούντιο έναντι μόνο 33% που έχρισαν νικητή τον Μπάιντεν.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2020 ο Μπάιντεν είχε θεωρηθεί νικητής ύστερα και από τα δύο ντιμπέιτ με τον ίδιο αντίπαλο, με ποσοστά που έφθαναν το 60%.

Ενα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC τη 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT