ΥΠ.ΕΞ. Β. Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τις υποχρεώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΥΠ.ΕΞ. Β. Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τις υποχρεώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου της γειτονικής χώρας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο της γειτονικής χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών «αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη».

«Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», προστίθεται.

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση έρχεται μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, ότι «τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός (της Βόρειας Μακεδονίας) ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη –αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη– οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT