Πασκάλ Μπρικνέρ στην «Κ»: H Γαλλία παρακμάζει τα τελευταία 30 χρόνια

Πασκάλ Μπρικνέρ στην «Κ»: H Γαλλία παρακμάζει τα τελευταία 30 χρόνια

«Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά απέτυχε να πείσει», λέει στην «Κ» ο Γάλλος συγγραφέας και διανοητής Πασκάλ Μπρικνέρ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

πασκάλ-μπρικνέρ-στην-κ-h-γαλλία-παρακ-563101513

«Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά απέτυχε να πείσει», λέει στην «Κ» ο Γάλλος συγγραφέας και διανοητής Πασκάλ Μπρικνέρ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο 76χρονος συγγραφέας, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μεταφορά του βιβλίου του «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» στο σινεμά από τον Ρομάν Πολάνσκι, εμφανίζεται απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και την πορεία της Γαλλίας γενικότερα. Σφοδρός πολέμιος της αποδόμησης του δυτικού πολιτισμού και του πολιτικού Ισλάμ, ο Μπρικνέρ έκανε αίσθηση με τα δοκίμιά του «Τα δάκρυα του λευκού ανθρώπου» και η «Τυραννία της μεταμέλειας» (εκδ. Αστάρτη) και πιο πρόσφατα με το «Ενας σχεδόν τέλειος ένοχος» (εκδ. Πατάκη), στο οποίο υποστηρίζει ότι ο «λευκός άνδρας» είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών των ημερών μας. Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μπρικνέρ είχε υποστηρίξει τον Μακρόν και τον φρέσκο, νεανικό αέρα που κόμιζε στο Μέγαρο Ελιζέ, αλλά σήμερα τον θεωρεί υπεύθυνο για την πολιτική αστάθεια με την οποία φλερτάρει η Γαλλία και την άνοδο της Ακροδεξιάς. «Είναι ένας συνδυασμός μονάρχη και κακομαθημένου παιδιού», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ».

– Τα βλέμματα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου είναι σήμερα στραμμένα στη Γαλλία. Βλέπετε κάποιο καλό σενάριο για το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;

– Το καλύτερο αποτέλεσμα για να αποφύγουμε μια απόλυτη καταστροφή θα ήταν η Εθνική Συσπείρωση (σ.σ. το κόμμα της Μαρίν Λεπέν) να κατακτήσει μια σχετική πλειοψηφία. Αλλά έτσι η Βουλή δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία. Και στις δύο περιπτώσεις είμαστε κολλημένοι σε ένα αδιέξοδο.

– Τι έχει συμβεί στη Γαλλία; Βρίσκεται σε μια πολιτική και πολιτισμική παρακμή; Εχασε την αυτοπεποίθησή της;

– Η Γαλλία παρακμάζει εδώ και 30 χρόνια. Δεν έχει καταφέρει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της και να προσαρμοστεί στον υπόλοιπο κόσμο. Οι πολιτικοί ηγέτες, τόσο από την Αριστερά όσο και τη Δεξιά, δεν μπόρεσαν να ακούσουν τις έγνοιες των ανθρώπων: τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμη, τη μαζική παράνομη μετανάστευση και τον φόβο του ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ, που είναι βίαιο και επιθετικό. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά απέτυχε στο να πείσει: ο δυσανάλογος ναρκισσισμός του, οι ψεύτικες δεσμεύσεις του, η ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής έχουν αποξενώσει ένα μέρος του πληθυσμού. Τώρα οι άνθρωποι τον ικετεύουν να το βουλώσει (shut up).

O Μακρόν είναι ένας συνδυασμός μονάρχη και κακομαθημένου παιδιού.

– Αν διαλέγατε ποια θα ήταν τα τρία μεγάλα λάθη που έκανε ο Μακρόν και άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές;

– Ευνόησε τα άκρα διαλύοντας την Αριστερά και τη Δεξιά. Δεν έλαβε υπόψη του τη διεθνή κατάσταση και προσπάθησε να σαγηνεύσει τον Πούτιν αντί να τον ανταγωνιστεί. Και τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων και αρνείται να συνομιλήσει με βουλευτές ή υπουργούς. Είναι ένας συνδυασμός μονάρχη και κακομαθημένου παιδιού.

– Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει η Γαλλία μέσα στην επόμενη πενταετία. Το 2017, στις προηγούμενες εκλογές, είχατε πει ότι το πολιτικό Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

– Το πολιτικό Ισλάμ παραμένει ένας σοβαρός κίνδυνος καθώς ενθαρρύνεται από την Ανυπότακτη Γαλλία (σ.σ. του Ζαν Λικ Μελανσόν), ένα αντισημιτικό και σκληροπυρηνικό αριστερό κόμμα. Ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ακόμη ζητήματα, όπως η εξαθλίωση των μεσαίων στρωμάτων, οι υψηλοί δείκτες της ανεργίας, το ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα των διακινητών ναρκωτικών, η μαζική παράνομη μετανάστευση που ο Μακρόν αρνήθηκε να αντιμετωπίσει. Και ο μικρός βασιλιάς είναι τόσο ικανοποιημένος από τον εαυτό του.

– Το 2017, όμως, ψηφίσατε για τον Μακρόν. Θα το ξανακάνετε;

– Αυτή είναι η τραγωδία. Για να αποφύγουμε τα άκρα, θα πρέπει να ψηφίσουμε ξανά είτε το κυβερνών κόμμα ή τους μετριοπαθείς υποψηφίους της κάθε πλευράς, τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες της Αριστεράς, τους Ρεπουμπλικανούς της Δεξιάς ή τους Κεντρώους. Ο μακρονισμός πέθανε και η Γαλλία κατρακυλάει. Μια πολύ θλιβερή στιγμή για εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT